Титаник

10 фотографии, разкриващи историята на века

Фотографите могат да направят нещо, което надхвърля всеки възможностите на всеки видеооператор, художник или журналист – да уловят ключови моменти в части от секундата и да съхранят паметта им за вечни времена. Често подробности от историята могат да се видят или да бъдат разкрити единствено чрез фотографии.

В много от случаите запечатаните кадри могат да ни изненадат или дори да ни шокират. Култовите снимки могат да ни разкажат по-добре от историческа книга за най-важните моменти от миналото, независимо дали те са свързани с историческо събитие, научно откритие или технологичен напредък.

В тази статия сме подбрали пикантни фотографии от близкото и далечно минало, които разкриват тайните на века. Вижте за какво ни говорят снимките!

Първата дама на Интернет

Фотограф: Дуейт Хукър, 1972 г., архив: списание Playboy
Фотограф: Дуейт Хукър, 1972 г., архив: списание Playboy

През 1973 г. група учени от университета на Южна Калифорния търсят подходящо изображение с добър динамичен обхват за своето изследване на цифровото компресиране. Те се спират на момичето от корицата на списание Payboy за месец ноември. Изследователят Александър Савчук сканирал част от снимката с резолюция от 100 линии на инч. Изображението се оказало с размер 512 на 512 пиксела, а файлът бил кръстен на Мис Ноември – Лена.  

Постепенно файлът Лена се превърнал в стандарт за индустрията и все още се използва за проверка и илюстрация на алгоритми за обработка на изображения – компресия, намаляване на шума и подобни. Фотографията на Мис Ноември е и първото цифрово изображение, което се предава в мрежата ARPANET, предшественикът на съвременния интернет.

Списание Playboy първоначално заплашва учените, че ще ги съди за непозволено използване на снимката, но бързо променя решението си. Въпросният брой на Playboy, по-известен като „Първата дама на интернет“ се продало в 7,161,561 копия.

Нубийски борци

Нубийски борци
Фотограф: Джордж Роджър, 1952г.

Нуба или“хора на хълмовете“ са етническа група хора, които живеят на границата между Судан и Южен Судан, в планината Нуба. През 1947 г. фотографът Джордж Роджър и неговата съпруга заминават за Африка, за да заснемат начина на живот в племето, който наподобявал този на предците ни от преди хиляди години.

Тази задача фотографът получил от National Geographic. С позволението на суданското правителство Джордж можел да документира какво се случва в ежедневието на племето Нуба. Снимката на бойци от племенните игри е най-известната от направената фотосесия. През 1952 г. тя е публикувана в списание National Geographic и бързо получава голяма слава. Години наред Африка се изобразява с тази снимка.

Кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II
Фотограф: Ани Лейбовиц, 2007 г.

През март 2007 г. известната американска фотографка Ани Лейбовиц, специализирана в портрети на известни личности, направи няколко портретни снимки на британската кралица Елизабет II. На снимката по-долу се вижда кралицата, облечена във вечерна рокля в бяло и златно, с кожено наметало и диамантена тиара, седяща в Бялата стая на Бъкингамския дворец.

Ани Лейбовиц била вдъхновена от картината „Кралица Шарлот“ от Томас Гейнсбъро, изложена в Националната галерия. Фотографката си спомня за снимката така – Кралицата влезе в стаята толкова бързо, колкото й позволяваха тежките одежди, и промърмори: “ Защо трябва да нося всички тези тежки дрехи в средата на деня?“ – А аз просто и се възхищавах.

Титаник

Титаник
Източник: Ню Йорк Таймс, 1912 г.

Корабът „Титаник“ на британската компания „White Star Line“ бил даден за строеж на корабостроителниците на  „Harlend и Wolff“ в Северна Ирландия на 31 март 1909 г. Две години по-късно, на 31 май 1911 г. е спуснат във вода и бил смятан за непотопяем.

Когато във вестник „Ню Йорк Таймс“ излиза заглавието „Бедствието на Титаник“, събитието се превръща в сензация. Статията се позовавала на информация от „White Star Line“, като се споменават и някой подробности след сблъсъка с айсберга. Снимката по-долу е на 15-годишното момче Нед Парет, което продава вестника в близост до Oceanic House, където се помещава офиса на корабната компания „White Star Line“.

Джеси Оуенс

Джеси Оуенс

Снимката по-долу е от 11-тите Олимпийски игри, които се провеждат в Берлин от 1-16 август 1936 г. Хитлер използва игрите като средство за пропаганда.

Откриването на Олимпийските игри се предава пряко по телевизията, а по-късно състезанията стават материал за създаването на филма „Олимпия“ на Лени Рифенщал.

Нацистите не могли да контролират резултатите от игрите. И четирите златни медала са за американския чернокож спортист Джеси Оуенс, което опровергава теорията на Хитлер за расово превъзходство.

Източник: Библиотеката на Конгреса, няма известно авторско право

Тенесистка

 Тенесистка на Мартин Елиът
Фотограф: Мартин Елиът, 1976 г.

Eдна фотография успя ясно да предаде духа на сексуалната революция през 70-те години в Англия, и това е снимката на Мартин Елиът. Снимката е направена в началото на септември 1976 година. На нея виждате осемнадесетгодишната приятелка на Мартин – Фиона Бътлър. Тази фотография никак не е случайна. Фотографът Елиът помолил приятелката си да му позира на корта, докато вдига своята пола, за да се види, че е без бельо. Снимката, която е съвсем нормална за днешното време, тогава предизвикала бурни емоции с публикуването й от запален търговец на изкуство в календар по случай сребърния юбилей на Кралица Елизабет II. В резултат, календарът бил продаден в над 2 милиона копия.

Заглавия след 22-ри ноември 1963 г.

Заглавия след 22-ри ноември 1963 г.
Фотограф: Карл Майдънс, 1963 г.

Карл Майданс работел от 36 години в списание LIFE. Той бил щатен фотограф през периода, когато списанието се издавало ежеседмично (1936 – 1972 г.). В неговите фотографии са заснети сцени от наказанието на  френските жени, сътрудничили с нацистите, освобождаването на затворници от лагера на Санто Томас, японската капитулация на борда на бойния кораб „Мисури“, земетресението във Фукуи, Япония през 1948 година. На снимката виждате сцена от влака до Стамфорд, Кънектикът, в деня след убийството на Джон Кенеди.

Алфред Круп

Алфред Круп
Фотограф: Арнолд Нюман, 1963 г.

По задание на редакцията на Newsweek Арнолд Нюман се свързва с известния индустриалец Алфред Круп. Освен като бизнесмен, Алфред Круп имал славата на военен престъпник, който използва робски труд за производство на оръжия за нацистите.

След като Круп научава, че Нюман е евреин, отказва да бъде заснет. Но Нюман твърдо настоява и Круп поисква да разгледа портфолиото му, преди да вземе решение.

В крайна сметка бизнесменът променя мнението след като вижда фотографиите на Нюман. На 6 юли 1963 Нюман снима Алфред Круп в завода му в Есен, там където работели военнопленници. Когато Круп за първи път вижда портрета, той е бесен. А Нюман заявява: “ Аз съм един евреин и това е моето малко отмъщение.“

Експлозия на радостта

Експлозия на радостта
Фотограф: Слава Ведер, 1974 г.

Снимката “ Експлозията на радостта“ на Слава Ведера е носител на наградата Пулицър. Фотографията е заснета във военна база Травис и се превръща в символ на края на войната във Виетнам. На снимката виждате подполковник Робърт Стирм, който се среща със семейството си след петгодишен плен в Северен Виетнам.

Неговият бомбардировач F-105 бил свален над Ханой на 27 октомври 1967 г. и до 14 март 1973 г, Стрим е в плен на виетнамците. Централна фигура във фотографията е 15-годишната дъщеря на Стрим – Лори, която го посреща с отворени обятия. Останалата част от семейството я следва. Въпреки радостта, запечатана на снимката, семейството не остава щастливо за дълго. Три дни след завръщането си в родината (САЩ) Рорбърт Стрим получава писмо от жена си, която му съобщава, че връзката им е приключила. Година по-късно Стрим се развежда с жена си.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *