Как се прави диорама

Как се прави диорама?

Тъй като диорама не е чак толкова използвана дума и доста от хората са в неяснота когато я чуят, в действителност диорамата е макет. Макет с различни мащаби, който отразява някаква действителност или недействителност, или чисто и просто да се създаде някаква илюзия. Много често сцените и снимките по филмите заблуждават, че са истински и аз лично успях да се убедя в това от снимките по-долу.

Разхождайки се в интернет се натъкнах на името Матю Албанез и на едни доста впечатляващи снимки на природата. Помислих го, че е фотограф и вероятно самият той е направил снимките, но уви! Оказа се, че всички тези снимки не са заснети реално от природата, а са плод на човешката му изобретателност…

…и реших да потърся малко повече за това какво е направил. Ето какво открих:

Торнадо

Мрачна картина, пресъздадена от памучни облаци и земя от магданоз и мъх. Доста талант се иска.

Пресъздаване на диорама Торнадо
Торнадо диорама
Торнадо

Впечатляващо, нали?

Планини

Полетата в тази диорама са направени от косъмчетата на кожено палто, облаците са от памук, а планините са от варов разтвор. Светлинният ефект е постигнат от промяна на баланса на бялото.

Създаване на макет Планини
Светлинния ефект на макета
Удивително фотографирана диорама Планини

Река Хоризон

Тук, използваните материалите за поредната диорама са: перманентно боядисана хартия, конци, ръчно боядисани щраусови пера, шоколад, тел, рафия, самозалепваща лента, кафе, памук и мъхове.

Конструиране на макет за река Хоризон
Диорама на река Хоризон

Aurora Borealis (Аврора – богинята на зората)

Този ефект е създаден от лъч цветна светлина, насочен срещу черна завеса, за да се постигне ефекта на ръба. Единсветните елементи, които оживяват диорамата са дърветата. Звездите са просто мигащи светлини, които преминават през дупки на табло от корг.

Диорама на Аврора - богинята на светлината
Макет на Аврора - богинята на светлината

Остров…

…от памук, сол, карамелизирана захар, тънко фолио, пера и платно. Гледка, спираща дъха…

Диорама на остров Исландия
Фотографиране на макет на остров Исландия

Марс

Изключително добре реализирана диорама – пейзаж на Марс. Ако се вгледаме малко повече, ще забележим, че тук Матю Албанез е използвал червен пипер. Все пак Марс е червената планета. Наред с това – канела, мащерка, индийско орехче, чили на прах и дървесни въглища. Много добро съчетание на подправки.

Диорама на Марс от червен пипер
Използване на дървесн въглища за макет на Марс

Горски пейзаж

Красиво пресъздаден горски пейзаж от дърво, мъх, жълт блясък, карамелизирана захар, храсти, конци, пясък, варов разтров, тел, хартия и редуващи се жълти, червени и оранжеви лампички, сякаш в гората има пожар.

Ако Матю беше добавил и 2-3 детски пожарни коли, може би щеше да бъде по динамична ситуацията. Но нищо, и така е добре!

Реализиране на макет на горски пейзаж
Горски пейзаж от Матю Албанез

Водопад

Тази диорама на водопад е направена от стъкло, плексиглас, варов разтвор, мъх, клонки, готварска сол, боядисани платна и сух лед. Тук вода не пада, защото няма… всъщност използваната готварска сол замества водата и създава илюзията на водопад.

Диорама на водопад с готварска сол
Солта в тази диорама е взела ролята на водата

Лунен пейзаж

Уникално! Този пейзаж между другото е отнел на художника почти 2 месеца да събере достатъчно пепел, за да преъздадена една наистина реална обстановка. Материалите не са кой знае колко много – малко варов разтвор, намачкана хартия за флагчето и тел, това е! Отзад както се вижда от снимките има опънато черно платно, самите се досещате защо.

Удивителен лунен пейзаж от пепел
Диорама на лунен пейзаж - Матю Албанез

Изригване на вулкан

Великолепно! Това чудо на природата е изработено от варов разтвор, памук който създава илюзията на дим и фосфорно мастило, за да засили контраста, вероятно. А заблудата за лава идва от светлините, разбира се, използвани са лампи. Албанез е използват от 6 до 60 ватови крушки за тази илюзия. И е станало много добре.

Пресъздаване на изригване на вулкан - Матю Албанез
Диорама на изригващ вулкан

Кратко видео за художника Матю Албанез. Вижте какво казва той:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *