Изкуството на пропагандата

Изкуството на пропагандата

Една лъжа повторена милион пъти става истина. Това е желязното правило на пропагандата. Точно по тази причина големите политически играчи имат нужда от простички символи, които да грабват въображението на хората и едновременно с това да са лесни за копиране във всякаква форма до безкрайност. Именно това е изкуството на пропагандата. Това са най-популярните примери за образи, които обединяват, разделят и владеят хората.

1. Сърп и чук

серп и молот | Изкуството на пропагандата, част 1

Сърп и чук е рекламното лого на комунизма и комунистическите политически партии. Този образ (на руски език серп и молот) е известен с присъствието си в червения флаг на СССР от 1923 до края на съюза. Според официалната съветска версия двете сечива символизират съответно селячеството и градския (промишлен) пролетариат. Заедно двата инструмента подчертават единството на земеделците и работниците. Сърп и Чук са и международна емблема на комунистическия интернационал, тоест на почти всички комунисти, без значение дали подкрепят Съветския модел или не. Днес  логото предизвиква носталгия у много хора, които са живели в комунистическия строй. Не по-малко са обаче и тези, които изпитват остра неприязъм към тоталитарния режим и тежкия отпечатък, който той е оставил върху техните семейства и съдба. Най-неочаквано, логото на СССР, добива и широка популярност като моден аксесоар. Често може да се забележат младежи, които едва ли са били родени по „онова време”, да носят с гордост фланелки със Сърп и Чук.

2. Свастика

Статуя на Буда със свастика | Изкуството на пропагандата, част 1

Това е символ, който търпи драматична трансформация. Свастиката е древен религиозен знак, за пръв път е споменат във ведите – свещените книги на индуизма. Тя е почитана като символ на късмета сред последователите на будизма, като се ползва от множество азиатски, европейски и индиански култури. И днес в Индия, това е много почитан мотив. Свастики се рисуват навсякъде: на вратите на храмовете, във всеки дом, върху тъканите, в които се завиват свещените текстове, върху погребалните покрови. Свастиката е един от най-древните и свещени символи на арийците. Символът обаче придобива печална слава, след като в началото на ХХ век е приет за емблема на хитлеристите и тяхната Националсоциалистическа германска работническа партия. В “Моята борба” Хитлер описва скрития ú смисъл – „В свастиката съзираме мисията на борбата за победата на арийската раса“. Въпреки разгрома на Третия Райх, идеята на нацизма е жива до днес, като е много популярна и в страните-

победителки във Втората световна война. Хитлеристката идеология се изповядва от множество радикални групи и нейният символ често се появява на публични места, изрисувана от анонимен автор.

Хитлер свастика | Изкуството на пропагандата, част 1

3. NATO

NATO OTAN знак
Паметник символ на НАТО ОТАН

Емблемата на Северно атлантическия пакт е доста популярен символ на нашето съвремие. Военната организация, която мнозина виждат в ролята на световен жандарм, притежава знак обвит до известна степен в мистерия. Точният автор на дизайна не е известен. Самият знак е одобрен официално от организацията на 14 октомври 1953 година. Стандартното обяснение за символа е, че той представлява бял „компас” в кръгла рамка на син фон, който символизира Атлантическия океан.

Според други трактовки, изображението е стилизиран образ на северната звезда – ориентир за европейските мореплаватели от векове насам. Изключително популярна е и металната версия на знака, поставена пред централата на Алианса в Брюксел. След като надживя своя главен опонент в Студената война – Варшавския договор, имаше сериозни полемики относно бъдещето на НАТО. Според някои, пактът следваше да се разформирова.

Организацията обаче продължи напред, като се зае да наложи мир в различни горещи точки по земното кълбо. Това неминуемо ú донесе и минуси. Хиляди хора от цял свят се обявиха против новата роля на Алианса и по време на митинги знакът често се преправя на свастика.

Интересен факт освен пълната симетрия в употребата на знака НАТО и ОТАН, е че на френски и испански се изписва на обратно.

английски – North Atlantic Treaty OrganizationNATO

френски – Organisation du Traité de l’Atlantique Nord – OTAN

испански – Organización del Tratado del Atlántico Norte – OTAN

4. Евросимволите

Евро символи и обемен знак

Дори децата в днешно време познават знамето на Европейския съюз. То е буквално навсякъде. Символиката му е сравнително проста – 12-те златни звезди, наредени в кръг върху син фон, представляват солидарността и хармонията между народите на Стария континент, като и двете олицетворяват съвършенство, пълнота и единство. Историята на знака започва през 1955 г. Тогава една съвсем млада организация – Съветът на Европа, която има за цел да защитава човешките права и да развива европейската култура, след дълго обсъждане приема познатия днес дизайн. СЕ окуражава останалите европейски институции да приемат същия флаг и през 1983 г. Европейският парламент откликва.

През 1985 г. флагът е приет за официална емблема на ЕС, който тогава все още се нарича Европейска общност. Скоро се появява още един популярен символ – този на единната европейска валута – €. Експерти на Европейската комисия избират този знак, тъй като „вдъхновението за самия символ € идва от гръцкия епсилон (Є) – указание за люлката на европейската цивилизация – и от първата буква в думата Европа, пресечена от две успоредни линии, показващи стабилността на еврото.” Авторството на дизайна е спорно, като главен претендент е Артур Ейзенменгер, бивш главен дизайнер на Европейската икономическа общност.

5. ООН

Обемен знак на ООН

Емблемата на Организацията на обединените нации е изработена от Службата по стратегическо обслужване на САЩ през 1945 г. Знакът първоначално бил проект за значка, посветена на конференцията в Сан Франциско, на която е изготвен и приет Уставът на ООН. В същото време, обаче новата организация се нуждаела и от свой официален символ. Генералният секретар предложил на Общото събрание да гласува проект за официален печат и емблема на ООН.

Сградата на ООН

Така след малки промени на 7 декември 1946 година се приема вече подготвения за Сан Франциско модел. Одобрената емблема представлява картата на света в полярна азимутна равноотдалечена проекция оградена от маслинови клонки. Двата символа говорят сами за себе си – маслиновите клонки още от  древността са символ на мира. Земното кълбо пък показва територията, на която ООН иска да постигне основната си цел – мира.

От тогава до днес организацията се разраства, като създава фонд за закрила на децата (Уницеф), за защита на световното културно наследство (Юнеско) и други, чийто символи също са много популярни. В инициативите на ООН често се включват популярни имена от киното и музикалната сцена като Анджелина Джоли и Боно от U2.

Какво е значението на голите женски гърди и кой древен египетски знак се използва от властите в САЩ? Това ще научите от втората част на Изкуството на пропагандата – класацията на най-популярните политически символи.

6. Петолъчка

Изкуството на пропагандата - червената звезда -символ на комунистическто движение

Червената звезда или петолъчката е символ на Комунистическото движение. Лъчите ѝ символизират 5-те континента и глобалната солидарност на работниците. Звездата е и военен символ, червената петолъчка е емблема на Червената армия от 1920-а година. Тя е изобразена върху почти всички знамена и гербове на СССР както и на други държави с комунистическа власт. Когато говорим за петолъчки обаче задължително трябва да се отличи тази, която десетилетия се извисяваше над Партийния дом в София. Дори след като беше премахната с хеликоптер на 4 октомври 1990 г, полемиката около нея не стихна. Тя е била сериозно техническо постижение. Диаметърът ѝ е 3 метра. Лампи с мощност 3700 вата денонощно са озарявали петолъчката, като е имало специална охладителна система срещу прегряване.

Твърди се, че петолъчката била изработена от рубин, макар това да не е доказано. След свалянето ѝ се появиха всякакви слухове. Най-грандиозният от тях бе, че с нея е платен външният дълг на България. Други пък твърдят, че е била върната в Русия. В крайна сметка след години забвение червената звезда бе изложена в Музея на социалистическото изкуство. Това обаче не задоволи любителите на конспирации, тъй като се оказа, че е имало поне две такива петолъчки.

Първообразът на петолъчката – пентаграмът се появява първоначално 4000 г. пр. н. е. в Месопотамия. В египетските гробници небето се обозначавало с пентаграм. Той е използван като символ от Питагорейците за техният таен орден. Използването на Пентаграма датира от дълбока древност. Според западната традиция символизира съвкупността от пет елемeнта: Земя, Вода, Огън, Въздух, Дух.

Изкуството на пропагандата - червената звезда -символ на комунистическто движение (2)

7. Голи гърди

Изкуството на пропагандата - женските гърди -символ на свободата в Украйна

Още от Йожен Дьолакроа насам голите женски гърди са сред символите на свободата. Идеята бива възприета и от феминистките, които демонстративно горят сутиените си – символ на мъжката доминация. В днешно време, една украинска неправителствена организация издига символа на голите гърди на друго ниво. Става въпрос за женското движение „Фемен”, чийто активистки провеждат демонстрации без дрехи.

Главните им мишени са украински политици и институции, както и чуждестранни лидери. „Ние не спим с джуджета от Кремъл“, заявиха активистките от „Фемен“ при посещението на руския премиер Путин в родината им.

Секс скандалите около Силвио Берлускони и Доминик Строс-Кан също провокираха протести от страна на красавиците.„ Гърдите ни са нашето оръжие и властта се страхува от него. Така ние

привличаме максимално внимание върху даден проблем“, казват демонстрантките. Дръзките им изпълнения обаче често завършват с арести и дори присъди. Но това не ги плаши. Те вече са толкова популярни, че обмислят създаването на собствена политическа партия и участие на парламентарни избори. Чичолина бе депутат, значи и те имат шанс.

Изкуството на пропагандата - женските гърди -символ на свободата в Украйна (2)

8. Знакът на мира

Изкуството на пропагандата - червената звезда -символ на мира

Този популярен символ се появява през 1958 година. Тогава британският дизайнер на платове Джералд Холтъм си поставя за цел да създаде знак на движението срещу атомните оръжия. Поводът бил планираният протестен марш на активисти от Лондон до отдалечения на 52 мили ядрен комплекс в Алдерместън. Именно тогава, символът бил използван за първи път.

Какво точно представлява той? Всъщност Холтъм създал символа като комбинирал знаците с флагове от семафори – азбучна система където се развяват флагове за да се укажат различни букви. Тази система се използвала през 19-ти век, за да се предава информация между кораби от дистанция. Холтъм използвал сигналите за буквите „N“ за ядрено (nuclear) и „D“ за разоръжаване (disarmament), като ги поставил в кръг. Символът всъщност означава ядрено разоръжаване. През 1960-а знакът на мира навлиза и в САЩ благодарение на британеца Филип Алтбах, първокурсник в Университета в Чикаго. Скоро и хипи движението възприело символа.

Изкуството на пропагандата - символ на мира (2)

Така 1970, знакът вече бил известен по целия свят и използван от пацифистите. Някои виждат в него обаче съвсем друга символика, като твърдят че символът произлиза от т. нар. кръст на Нерон, който всъщност има анти християнско значение.

9. Око

Изкуството на пропагандата - символ на властта в Египет

Окото е много древен символ. Изключително популярна е версията на символа идваща от Древен Египет. Още тогава, Окото на бог Ра се приема за символ на силата и властта на фараона. По-късно, знакът се приема и в християнските изображения. Всевиждащото око Божие навлиза в западното изкуство в средновековието и става особено популярен мотив в барока през 17 век. Символът може да бъде видян в икони от български автори. В християнската версия, окото е поставено в средата на триъгълник, който символизира един Бог в три Лица (Света Троица).

Символът е познат още и като окото на провидението. Той може да бъде видян и върху Държавния печат на САЩ, както и на доларовите банкноти. Първата версия на изображението се възлага на американския художник и философ Пиер Еужен дьо Симитиер. Крайният проект на Чарз Томпсън е одобрен от Конгреса на САЩ през 1782 г. Мнозина изследователи на тайните общества са на мнение, че този символ на САЩ е свързан с масоните и илюминатите, които действително го използват като свой символ, но го възприемат години по-късно.

Изкуството на пропагандата - символ на властта в Египет

10. Че Гевара

Изкуството на пропагандата - Че Гевара

Оценките на личността на Ернесто Че Гевара в съвременния свят са все още изпълнени с противоречия. Несъмнено обаче, той един от символите на ХХ век. Неговият лик става изключително популярен, благодарение на портрета, направен от кубинския фотограф Алберто Корда през 1960 год. Интерпретации на тази снимка са направени от редица модерни художници – Джим Фицпатрик например отпечатва първите плакати през 1968 година, Анди Уорхол също ползва образа на Че в творбите си, което също допринася за разпространението му. Днес това е една от най-популярните фотографии.

Тя може да се види на тениски и шапки, запалки, табакери, знамена, плакати, графити и т.н. Образът на Че се приема като символ на борбата за справедливост и независимост, на порива за промяна на закостенелите обществени норми и политически институции. За няколко поколения, той е символ на непрестанното противопоставяне срещу диктаторите в страните от Латинска Америка и Африка и на борбата за социално равенство. Че е идеал за всеки революционер романтик и името му е синоним на бунтарски дух.

Изкуството на пропагандата - Че Гевара графит и тениска

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *