Какво са СЕЛФИ снимки - от фешън кифли до Обама

Какво са СЕЛФИ снимки – от фешън кифли до Обама

Напоследък всички луднаха по манията селфи (selfie), като се започне от известни личности като Барак Обама и се стигне до най-тъпата кифла в мрежата. През изминалите няколко години то се превърна в истински хит в социалните мрежи, който продължава и до днес. Има някои спорове от къде по-точно произлиза думата селфи, но според повечето източници тя се появява за пръв път през 2002г. в онлайн форум в Австралия. Нейният автор публикува снимка, на която се вижда разбитата му уста след тежка пиянска вечер. Той добавя и кратко обяснение към самоснимката си, което гласи: „Извинявам се за фокуса, това е селфи“. По-късно дефиницията за селфи, гласи:

Снимка, която някой е направил сам на себе си с телефон, смартфон или уебкамера и я е разпространил в интернет сайт или социалните мрежи.

По-младата аудитория на Facebook, Twitter, Instagram и Pinterest изглежда особено заинтригувана от тенденцията селфи. Някои селфи са снимани в безумно близки планове, други показват поне част от ръката, а едни от най-великите, задължително показват доста голяма част от помещението, в което са заснети (най-често това са: банята, тоалетната и спалнята). Ако искате обаче да направите наистина „дъ бест“ селфи, не забравяйте, че в кадър трябва да влезе поне едно огледало от банята или тоалетната в някое заведение (като в допълнение на това е задължително да сте с „дък фейс“ изражение).

Чудите се защо повечето хора си правят селфи? Ето най-четите причини според проучванията:

1. За да привлекат вниманието на възможни най-много хора

Повечето потребители на социалните мрежи обичат да бъдат забелязвани. Всички тези „харесвания“ и ласкави коментари (този ефект обаче не винаги се постига) от приятели, са бърз и лесен начин да стимулират собственото си его

2. За да получат нужното самочувствие и увереност

Много тийнейджъри и деца публикуват свои селфита, за да се справят със собственото си самосъзнание и емоционалните проблеми характерни за тази възраст. Това е още една психологическа причина , поради която младите хора са водещи в тенденцията „селфи“. И не само, другата причина е, че те са в мрежата постоянно.

За да се покажат

Хората обичат да се показват, особено когато се чувстват добре (или поне се стараят от страни да изглежда така), да показват постиженията си и да бъдат похвалени за това.. Лесно е! Постваш едно „хепи селфи“ и готово!

За да привлекат вниманието на конкретен човек

Често в социалните мрежи потребителите качват снимки, насочени към вниманието на определен човек. „Ако търсите внимание, но сте твърде срамежливи, качете атрактивно и примамливо селфи в мрежата“ – тази тенденция се очертава като един нов и същевременно странен начин за флирт, но според повечето селфъри е успешен.

Скуката

Има хора, които са отегчени по време на работа, в училище, скучаят вкъщи и решават да се снимат в банята. Точно така. Някои хора ще си направят селфи, само защото няма с какво друго да се занимават.

Тъй като в социалните мрежи е забавно

Ако това означава, че колкото повече селфита, толкова по-добре, така да бъде. Някои хора не се нуждаят от реална причина, за да споделят свои снимки. Те просто го правят, защото обичат да го правят – това е забавно и е готин начин да подредят живота си в снимки.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *