Произход на имената на брандовете

Защо се казват така? Имената на 30 световноизвестни фирми

В тази статия ще споделим с Вас от къде произлизат имената на 30 световноизвестни фирми, както и скрития им подтекст на техните лога. Световноизвестни фирми като 3М,популярни със самозалепващото фолио. Тяхното лого е самото наименование 3М. Адидас – познати на всички с техните спортни облекла. Тяхното лого също е наименованието на фирмата. Adobe – известни с качествени софтуерни продукти. Наименованието Adobe се явява лого на компанията.

Всичките тези световноизвестни фирмиизброени по-долу, и до днес продължават да развиват дейности си за задоволяване на нарастналите нужди на техните потребители.

Световноизвестни фирми

Лого на световноизвестна фирма с наименование 3М


Оригиналното име на компанията е „Minnesota Mining and Manufacturing„(Минесота мини и производство). Променено е на 3М след като компанията променя сферата на работа към нови иновативни продукти. Какво промени в живота ни американският гигант научете на Историята на 3M.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Adidas

Името на компанията е взето от името на основателя си Адолф(Ади) Даслър, като първото му име е съкратено на Ади. Заедно с първите три букви от фамилията си, формира Adidas.

Повече за драматичната история на братята Даслър, може да видите на тук.

ого на световноизвестна фирма с наименование Adobe

Името на компанията Adobe произлиза от реката „Adobe Creek“ в Лос Алтос, Салифорния, която течала зад къщата на съ-основателя Джон Йорнък.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Amazon

Джеф Безос искал име за своята компания, което да започва с „А“, така че да бъде в началото на азбуката. Започнал да търси в речниците и се спрял на „AMAZON„, защото е реката, която той считал за най-голяма в света, тъй като се надявал компанията му да бъде такава.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Audi

Името на компанията е базирано на фамилното имена на основателя си Аугуст Хорх. Преведено на немски език означава „слушай„, а след това преведено на Латински става Audi. Хорх прави това защото името му вече е използвано в предишната си компания за производство на автомобили. Четирите пръстена представляват отделните автомобилни компании, които се обединили, за да създадат съюза.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Canon

Произлиза от името на първата камера на компанията – Kwanon. От своя страна, това е името на японски будистки бадхисатва на милосърдието. През 1935г. Kwanon е променено на Canon, за да бъде по добре прието от хората по целия свят.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Coca-Cola

За направата на напитката са извлечени листата на кока(Coca) и ядки от кола(Kola), използвани за аромат. Създателят на Coca-Cola Джон Пембъртън променил буквата „К“ на „С“, за да изглежда името по добре.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Ebay

Първоначално сайтът принадлежи на „eco bay technology group“, консултантска фирма на Омидяр. Той се опитал да регистрира фирмата под домейна echobay.com, но разбрал че вече е заето от компания за добив на злато, така че се спрял на втория си избор и го съкратил до ebay.com

Лого на световноизвестна фирма с наименование Facebook

Името произлиза от неофициалното име на книги, предоставяни на новозаписаните студенти в началото на учебната година от университетската администрация в САЩ, с намерението да помага на учениците да се опознаят по-добре. Първоначалният домейн е www.thefacebook.com, който и до днес препраща към новия домейн – facebook.com

Лого на световноизвестна фирма с наименование IBM

Преименувано от Том Лоусън старши, бивш служител на Национални Касови Апарати. За да ги почете с благодарности, преименува компанията си „International Business Machines“ (международна бизнес машина).

Лого на световноизвестна фирма с наименование IKEA


Произлиза от комбинация на първата буква от името на шведския основател Ингвар Компрад, заедно с първата буква на фамилното му име, и първите букви на селото в което е израснал – Еlmtaryd Аgunnaryd

Лого на световноизвестна фирма с наименование Intel

Робърт Нойс и Гордън Мур първоначално тяхната компания се казвала „N M Electronics“. Някой предложили „Moore Noyce Electronics„, но звучало твърде близо до „повече шум“. По късно е предложено „Integrated Electronics“, но името вече било взето, за това използвали първите срички (INTegrated ELectronics). За да се избегнат потенциални конфликти на други фирми с подобни имена, Интел закупуват правата за 15 000 долара от компания наречена Intelco.

Лого на световноизвестна фирма с наименование LEGO

Името идва в комбинация от датски „leg godt“, което означава „играем добре„. Лего също означава и „Слагам заедно“ на латински, но от фирмата твърдят че това е само съвпадение.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nike

Името идва от гръцката богиня на победата. Знакът символизира нейния полет.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nikon

Никон е съкратения вариант на „nippon kogaku„, което означава „японска оптика“.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nintendo

Преведено от японски името на компанията е „nintendou“. Първото (inn) може да се преведе като „поверен“. Ten-dou означава „Рай„.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nissan

В началото компанията е известна под името „Nippon Sangyo“, което означава „Японска индустрия„.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nokia

Фирмата започва под друго име като малка хартиена фабрика през 1865г. основана в Тампере. По късно името на компанията се преименува на Nokia кръстено на реката до градчето в което се помещава фирмата. След дълги промени в бизнеса, през 1994 окончателно се формира новата стратегия на фирмата и тя се занимава изцяло с телекомуникационните технологии.

Лого на световноизвестна фирма с наименование OSRAM

произлиза от Осмии(OSmium) и Волфрам(wolfRAM)

Лого на световноизвестна фирма с наименование Pepsi

Кръстен на храносмилателния ензим пепсин

Лого на световноизвестна фирма с наименование Reebok

Произлиза от африканската дума rhebok – вид африканска антилопа

Лого на световноизвестна фирма с наименование Samsung

Означава три звезди на корейски

Лого на световноизвестна фирма с наименование SEGA

Съкратено от „SErvice GAmes“ на Япония, която е основана от Марти Брмлей(американец), за да внесе игрите „pinball“ в Япония за използване от американските военни бази.

Лого на световноизвестна фирма с наименование SHARP

Взема името си от едно от изобретенията на своя основател – „ever-SHARP mechanical pencil“ (все по-остър механичен молив).

Лого на световноизвестна фирма с наименование Skype

Произлиза от „sky-peer-to-peer“ което преминава в SKYPER и след това става на SKYPE.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Sony

От латински думата „SONUS“ означава звук, а „SONNY“ е жаргон използван от американците за нарицателно за свежо(жизнено) момче. „след като сме свежи момчета работещи със звук и картина“ каза Akio Morita. Компанията е създадена като „Tokyo Tsoshiu Kogyo KK“ (Токио Телекомуникационна Енергийна корпорация) през 1946г. През 1958г името е променено на Sony. Sony е избрано тъй като е лесно за произношение на много езици.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Virgin

След като Ричард Брансън започнал своя бизнес, едно от момичетата предложило: „Защо не ДЕВСТВЕН(Virgin)? Ние сме девствени като бизнесмени“.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Vodafone

Произлиза от VOICE DATA TELEFONE (превод от английски – гласови данни телефон). Водафон направи първият телефонен разговор в Англия, няколко минути след полунощ на 1 Януари 1985г.

Лого на световноизвестна фирма с наименование VW

Думата „volkseagen“ означава „народна кола“ на Немски.

Лого на световноизвестна фирма с наименование Yahoo

Думата Yahoo е измислена от Джонатан Суифт и използвана в книгата му „Пътуванията на Гъливер“. Тя представлява създание, което е отблъскващо на външен вид и едва човек. Основателите на Yahoo Дейвид Фило и Джери Янг шеговито считат себе си за такива създания.

Също така Yahoo е междуметие, понякога свързано с източните и западните американци, като израз на радост. Понякога е намекнато в реклами на сайта, които завършват с някой, който пее думата „Yahoo“. Понякога е шеговито свързано със Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *