Историята на маймунското А

Маймунски номер@ или как се появява маймунско А на клавиатурата?

Един крайно непослушен знак – маймунско А /@/ прескача от клон на клон през историята. Никой не знае откъде точно идва, как всъщност се казва или какво е конкретното му значение. Като избягала от зоологическата градина маймунка обаче той продължава да обикаля и да изненадва всички с мистериозната си история и неочаквана поява.

Асоциации с маймунката @

Асоциации, свързани със знака Маймунско А

Става дума за прословутото маймунско А или кльомба символ *. Всъщност имената на @-та са най-различни в отделните страни по света. В англоезичния свят символът е познат като „ат“ или учебникарското „комършъл ат„. Много държави, където знакът е познат отскоро, го наричат по същия начин.

Нациите с повече въображение обаче са дали на маймунското А доста оригинални прякори. Повечето от тях са свързани с животни, като след маймунските асоциации се нареждат още: охлюв, куче, слонско ухо, хоботче, патенце, мишле, котешка опашка, червей, гъсеница. Има и доста имена с хранително-вкусова насоченост: зелка; щрудел, рибени ролца, свинска опашка, овнешка глава. Някой метеоролог пък се сетил за „циклон”.

Кльомба или Маймунско А

След като никой не знае как точно се казва този знак не е чудно, че и произходът му остава мистерия. Според някои научни светила кльомба символ @ се появява като съкращение на латинския предлог ad, който има няколко значения: на, до, при и др. Символът всъщност е сливане на двете букви „a“ и „d“, за по-лесно и по-бързо писане.

Историята на потайното Маймунско А, какво означава @

Мерна единица…?

Кльомба като мерна единица

Понякога знакът изскача от архивите. През 2000г. италианският професор Джорджио Стабиле намира писмо на флорентински търговец от 1536г. В него била спомената цената на една @ вино. Според Стабиле това било съкращение за измерването на обем в тогавашна мерна единицаамфора. Маймунката изскача в Русия – в „Съдебника на Иван Грозни” от 1550 г. Там маймунското А – @ е украсената буква „азъ”, която пък в кирилската система за изчисление значи „1”.

През 2009 година пък испанският историк Хорхе Романс открил кльомба символ в арагонския ръкопис Taula de Ariza от 1448 г. За испанците и техните комшии – португалци и французи, символът е познат като старинна мярка за тегло. Една кльомба е равна на 11,502 килограма или 25.40 фунта. Затова знакът @ и до днес е познат като „ароба“ или „аруба“ – от арабската дума „ар-роуб“, която означава „четвърт“.

Знак от българската азбука…?

Маймунското А се среща и български ръкопис

Няма как да минем без българска следа в мистерията, нали и ний сме дали нещо на света. Маймунката си развява опашката и в Манасиевата хроника, която е преведена от неизвестен монах от Търновската школа през 1345 г. на български език. Там, на страница 62, се вижда изображение на батална сцена и надпис „@мин!”. Откритието бе направено през 2007 година от скулптора Александър Хайтов.

Математически знак…?

Кльомба като знак за умножение в миналото

Далеч от молитвите, в доста по-модерния XIX век британските търговците намерили друго приложение на маймунското А. Те го използвали в сметките си като знак за умножение.

 

Така маймунското а

намерило място на клавишите на пишещите машини в началото на ХХ век, а през 1961 и компанията IBM включва знака в клавиатурите си.

Кльомбата в програмирането и електронната поща

Ray Tomlinson

В началото символът се използвал само от програмисти със смешни прически и солидни очила. В езика BASIC, например командата PRINT @ 12,10,“Медия Дизайн“ кара компютъра да изпише думите „Медия Дизайн” на десети ред от дванадесета колона на екрана, т.е. кльомба семвол се използва като обозначение на място. С развитието на други езици за програмиране маймунката вероятно щяла да изчезне. В края на 1971 година обаче знакът @ /маймунско А/ станал безсмъртен. Един от споменатите програмисти е Рей Томлинсън. Той е на 30 години и работи за фирмата „Болт, Беранек и Нюмън“. Компанията работи по проекта ARPANET за Министерството на отбраната на САЩ.

Задачата й е да изгради компютърна мрежа без централен компютър, който е бил удобна мишена за евентуален ядрен или сисадмински удар. Томлинсън трябвало да измисли начин за изпращане на текстови съобщения между потребителите на компютрите в тази мрежа. Терминалите се ползвали от различни потребители. Затова посланията трябвало да бъдат адресирани едновременно до отделен потребител и до съответния компютър, на който изпраща съобщението.

С какво обаче да се разделят двете части, така, че да се избегне объркване? Томлинсън нямал много варианти: знак за равенство, запетая, удивителна…. И тогава то забелязал, странното маймунско А – @ на неговата клавиатура 33 Teletype. Без много да му мисли, компютърният спец решава да вкара в играта почти непотребния символ и изписва първия адрес за електронна поща в историята: „tomlinson@bbntenexa„. Точно така, геният писал на себе си. Разширенията „.com“, „.net“, „.org“ идват доста по-късно, когато от двадесетината компютъра на ARPANET израства световната мрежа – интернет. Така електронната поща дава нов живот на малката маймунка @.

Маймунско А в чата и социалните мрежи

Маймунско А в социалните мрежи

Нещата обаче не приключват дотам. В позабравените вече IRC чатовемаймунското А пред името означава/ше, че потребителят има администраторски статус в даден канал. В прословутите емотикони, изписвани със символи от клавиатурата, @ може да се ползва като цвета на роза или страстна целувка. Днес във виртуалните форуми се изписва кльомба символ пред името на даден абонат, за да се означи, че следващите реплики се отнасят конкретно към него.

В микроблоговете като Туитър и Фейсбук други платформи символът има подобна роля. Постепенно маймунското А се превърна и в модерна икона. Кльомбата вдъхновява цял куп дизайнери, които я ползват като щампа за фланелки, чаши, преспапиета и др. Тя дори е представена като експонат в американския Музей на модерното изкуство в Ню Йорк.

В Москва пък й вдигат паметник. Идеята е на руски интернет портал, а проектът е одобрен от Московската градска дума. Къде ще се намира паметникът още не е решено, но авторите на идеята искат в радиус от 100 метра около него да има безплатен безжичен интернет. Едно китайско семейство дори подаде официално искане бебето им да се казва “@”. На тях явно виртуалната маймуна им се е качила на главата.

В миналото „кльомба” се е наричала всяка произволно избрана завъртяна, грозно написана буква. Думата става нарицателно за знака @ благодарение на Пенко Русев, който я употребява за първи път в телевизионното предаване „Добро утро“ (праотецът на всичките ни сутрешни блокове) по БНТ. През екрана той споменава кльомбата като съобщава имейла на телевизионната игра „Торнадо вкъщи“.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *