Легендарните табели по света

Легендарните табели по света

В ежедневието табелите имат простичка задача, да рекламират нещо или да укажат нещо. Понякога обаче тези обикновени знаци заживяват собствен живот и надминават очакванията на своите създатели. Това е кратка класация на най-известните табели, които с времето са се превърнали в неделима част от съвременната култура.

1. Холивуд

Най-известната табела в света започва като реклама на агенция за недвижими имоти. През 1923 година Хари Чандлър, който е и издател на вестник “Лос Анджелис Таймс”, издига надписа „Холивудленд”.

Съвременната реклама Hollywood
Изпочупената табела Hollywood

Инсталацията на високите 15 и широки 9 метра букви струвала $21 000. Тогава надписът бил окичен с 4000 лампички. В договора пишело, че буквите ще останат там само година и половина, но демонтирането така и не дошло. През 1944 година знакът става собственост на града, но въпреки това състоянието му прогресивно се влошава. 5 години по-късно крайните букви са премахнати и остава само „Холивуд“.

След това обаче знакът отново е оставен на произвола на съдбата. През 1978 година той е нападнат от термити. Гадинките прояждат дървените основи на надписа, буквата „О” дори рухнала. Скоро след това вандали подпалили част от думата. В този момент с опазването на легендарната инсталация се заел лично

Плейбой номер едно – Хю Хефнър. Той организирал благотворителен търг, в който звезди символично си купили по една буква от надписа. Със събраните средства бил издигнат изцяло нов негов вариант. През септември 1987 г. обаче изчезва буквата „Л“. За да се спрат бъдещи посегателства върху знака, през 90-те години се приема забрана за приближаване до знака. Но дори от разстояние той е все така магнетичен.

2. Лас Вегас

Известната табела на входа на Лас Вегас е проектирана от дизайнерката Бети Уилис по поръчка на местния търговец Тед Рогич. Компанията подизпълнител Уестърн Нион монтира знака по средата на шосето през 1959 г.

Светещата табела на входа на Лас Вегас
Лицето на табелата на Лас Вегас

Макар да краси един от централните булеварди и главен южен вход към „Града на греха” табелата е всъщност на 4 мили от реалните граници на столицата на хазарта. Това е малко известен факт, който обаче би трябвало да вълнува туристите, които пристигат с идеята, че „каквото се случи във Вегас си остава във Вегас”

Двете страни на табелата носят различни послания. Тази, която посреща гостите на града ги приветства с „Добре дошли в легендарния Лас Вегас”, а тази която ги изпраща, им повелява да карат внимателно и да се върнат скоро. Тъй като Уилис не запазва авторските правата върху творението си, табелата е копирана безброй пъти – има дубликати и в реален размер, и като ключодържатели. Това обаче само спомага за популярността на знака.

3. Площад Таймс, Ню Йорк

Таймс Скуеър през 30-те

Табелите на площад Таймс в Ню Йорк вероятно могат да станат основа на цяла отделна наука. Първата светеща табела на площада се появява в далечната 1904 година. Тя била поставена от местна банка. С времето мястото се превръща в агората на Ню Йорк. Там отварят врати театри и концертни зали, хотели, магазини. С времето обаче площада добива репутацията на опасен район, изникват много стриптийз барове, сексшопове, кина за възрастни др. подобни. В средата на 90-те обаче започва „прочистване” на района, съмнителните фигури са прогонени, засилва се охраната в района и реномирани компании го „превземат”.

Така днес на площада човек спокойно може да се възхити на симфонията от цветове и светлини. По закон собствениците на околните сгради нямат право да премахват знаците, които вече са символ на Ню Йорк. Най-известните табели са тези на Тошиба, Самсунг, Кока-Кола, на борсата NASDAQ. Най-големите дигитални знаци дори имат свое име, те се наричат джъмботрони. Днес осветлението на табелите обновява със светодиодно с цел повишаване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Отрупаният с табели Таймс Скуеър

4. Аушвиц

Лагерът Аушвиц е създаден в началото на 1940 г. За главният портал на този „завод за смърт” бил поръчан надпис „Arbeit macht frei“ (“Трудът те прави свободен”), който бил издигнат 6 месеца по-късно. Изразът е взет от заглавие на роман на германския писател Лоренц Дифенбах. Табелата е поръчана от СС генерал Теодор Айке, който бил „главен инспектор на концлагерите“.

Тя била създадена от полски затворници, ръководени от Ян Ливац (затв. номер 1010). Интересен факт за надписа е, че буквата „В” в „ARBEIT” нарочно била направена да изглежда обърната „с краката нагоре”, за да подсказва какво всъщност се случва в лагера. Смята се, че там нацистите са убили над 1 милион души- предимно евреи. След освобождението на Аушвиц на 27 януари 1945 година мястото се превръща в музей. Но с това перипетиите на надписа не свършват.

Оригиналната табела на Аушвиц вече се пази в музея

Наскоро той беше откраднат по поръчка на чуждестранен колекционер. След като престъпниците бяха заловени, надписа бе възстановен и изложен е музея, а на портала бе поставен негов дубликат. Друг любопитен факт е, че подобни табели са „красели” и други немски концлагери, както и че подобни послания са използвани от СССР за затворниците в ГУЛаг.

Входа на "завода за смърт"

Освен да привличат внимание, табелите дават и известно обещание на хората, които ги четат. Дори когато представляват една обикновена бяла дъска с 4-5 простичко изписани думи, те могат да останат магнетични с десетилетия. Това обаче се случва само когато те дадат на хората това, което са очаквали, независимо дали става въпрос за забавление, пътуване или цял нов живот.

5. Мулен Руж

Легендарни табели по света - Мулен Руж

Легендарното кабаре „Мулен Руж“ отваря врати на 6 октомври 1889-а – годината, в която се провежда световното изложение в Париж и завършва строителството на Айфеловата кула. Основателите на кабарето Жозеф Олер и Шарл Зидлер искали с начинанието си да разширят границите на развлекателния район Монмартр. Още в самото начало, мястото се свързва с хората на изкуството.

Името на кабарето идва от емблематичната червена мелница, дело на дизайнера Леон-Адолф Вилет. Афишите за представленията пък рисува самият Тулуз-Лотрек. С годините, Мулен Руж добива световна слава и се превръща в един от символите на Париж.  Кабарето е известно като родното място на танца кан-кан, както и на други забавления за пълнолетни ценители на женската красота. Цената на най-евтиния билет за уникалните шоу програми днес е 80 евро, а тази за най-хубавите места достига 400 евро. Затова много от туристите предпочитат просто да се снимат с легендарната табела. Нейният чар обаче е в пълния си блясък през нощта, когато секнат дневният шум и натоварения трафик в района.

Легендарни табели по света - Мулен Руж от неон

6. Ел Ей Екс

Легендарни табели по света - обемните букви LAX

Огромен надпис LAX наред с 15 гигантски светещи пилона посреща и изпраща пътниците на летище Лос Анджелис, което е едно от най-натоварените на планетата.  Сътворени от компания Селбърт Пъркинс Дизайн колони и високите 10 метра букви са първата атракция за пристигащите в града пасажери. Те са инсталирани през август 2000 година, като цената им е близо 15 милиона долара.

Нощем, осветените отвътре пилони, които менят цветовете си, представяйки мултикултурния характер на Ел Ей, могат да бъдат забелязани от километър разстояние.  Буквите са поставени по диагонал една спрямо друга, като създават илюзия за обем. Всъщност буквата „Х” няма някакво отделно значение. Първоначално американските летища ползвали съкращения от два знака, като тогава аеропортът носел само инициалите LA. С разрастването на авиационната индустрия, обаче били въведени трибуквени означения и просто бил добавен един хикс. През 2006 пилоните са оборудвани с модерно и по-икономично LED осветление.

Легендарни табели по света - Светещи обемни букви LAX

7. Чекпойнт Чарли

Бариерата на граничен пункт „С” по-известен като Чекпойнт Чарли е поставена от американците в началото на Студената война. Тя разделя американския сектор в германската столица от източен Берлин, който е окупиран от руснаците.  На мястото е поставена и табела, която предупреждава на 4 езика хората, че напускат свободната територия.

Този знак в същото време примамва мнозина да прекосят строго пазената от червената армия граница. Днес тази табела със съвсем прост чернобял дизайн е сред най-популярните атракции на Берлин и е винаги отрупана с туристи. Историята присъства навсякъде около нея. Съвсем наблизо има и музей, който е събрал невероятните истории на хората от Източен Берлин, рискували живота си, за да избягат от властта на комунистическия режим.

Легендарни табели по света - Checkpoint charlie

8. Love

Легендарни табели по света - Обемни букви LOVE

Оригиналният дизайн на тази скулптура е създаден от американския художник Робърт Индиана през 1964 година като първо е отпечатан на партида коледни картички. Няколко години по-късно авторът извайва и оригиналната триизмерна версия от стомана, която от 1970 година насам е в постоянната експозиция на Музея на изкуствата в Индианаполис, САЩ. На по-голяма популярност, обаче се радват две копия на творбата, първото разположено на кръстовището на 6-то авеню и 55-та улица в Ню Йорк, а другото – в парка Love във Филаделфия.

Освен на английски по света са изработени и няколко чуждоезични версии – на италиански, испански, китайски и иврит. Творбата на Индиана вдъхновява и множество млади художници, които изписват свои думички в подобен стил. Рок банди като Рейдж агейнст дъ машийн и Уейзис ползват дизайна за обложките на свои дискове. Знакът LOVE е и сред неофициалните символи на скейт културата, тъй като едноименният парк във Филаделфия е знаково място за любителите на дъската.

Естествено към тази класация могат да се добавят още много популярни знаци, като арката на Рино „най-големият малък град в света” или рекламните стени на лондонския площад Пикадили. Историята на известните табели обаче е история в развитие и навярно предстои тепърва да видим издигането на легенди от стомана, винил и неон.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *