Вечният миг на Кийт Харинг. Рисунки и стенописи

Вечният миг на Кийт Харинг. Рисунки и стенописи

Кийт Харинг в творческа възраст
Кийт Харинг (1958 г. – 1988 г.)

През сравнително краткия си живот, американският художник Кийт Харинг успява да добие световна слава, да разбие границите между елитарното и уличното изкуство и да създаде фондация в помощ на деца в нужда и на болните от СПИН. И всичко това той постига с помощта на едни привидно простички шарени рисунки, сътворени сякаш от малчуган с флумастер.

Кейт Харинг като малък

Кийт е роден през 1958 година в Рединг, но отраства в Къцтаун, щата Пенсилвания,. Той е единственото момче в семейството и има три по-големи сестри Кай, Карън и Кристин. Баща му – аниматорът Алън Харинг, първи открива таланта на момчето и го насърчава да рисува. Страстта на детето прави впечатление и на началните му учители. Кийт обичаше линиите. Всичко, свързано с линеен модел, му бе любимо. Работеше сложно ! Имаше огромно въображение!, спомнят си преподавателите.

След като завършва гимназията, през 1976 година Кийт се записва в школата по приложни изкуства Айви в Питсбърг. Там учи комерсиално изкуство в продължение на 2 години, но стига до извода, че това не е за него. По думите му всички, които работели по тази специалност изглеждали нещастни. Затова през 1978 Харинг заминава за Ню Йорк. Там се насочва към изящните изкуства като се записва в световноизвестната Школа по визуални изкуства.

В оживения и многолюден мегаполис младият художник се запалва по графити рисунките. Скоро той самият започва да твори с тебешир в тунелите на метрото, които той определя като: перфектното място за рисуване. Така за него станциите на градската железница стават „лаборатория” за разработване на идеи и експерименти. Често правех по 30 или дори 40 рисунки на ден, спомня си художникът. Именно по това време Харинг създава и своето емблематично Radiant Baby.

Известната рисунка на Кийт Харинг - Radiant baby

Radiant Baby

Рисунка в тунел, Кейт Харинг

Скоро след това Кийт излиза от подземията започва да представя творчеството си и чрез декори по театри и стенописи по клубове и дискотеки. Появяват се и първите му творби и върху картон, пластмаса, метал и случайно намерени предмети.

Кийт Харинг, диско рисунка

Постепенно младият художник добива популярност. Критиците набързо го определят като част от поп-арт течението. По това време Харинг прави изложба и в хитовия Клуб 57. Там той се смесва с редовните посетители на заведението, сред тях и много звезди. Изгряващата тогава поп певица Мадона, която е и връстница на Кийт, става негова близка приятелка.

Бяхме две странни птици в една и съща обстановка,

споделя днешната суперзвезда. Тя дори се превръща в негов модел, тъй като излиза при своя изява за Ем Ти Ви с яке, по което е рисувал Харинг. Освен това младият художник се запознава и с Анди Уорхол, който също вдъхновява някои от творбите му. Най-популярната от тях е Andy Mouse. Според мнозина именно това приятелството спомага и за комерсиалният успех на Харинг.

Клуб 57, Кийт Харинг

Веселите деца от Клуб 57, с участието на Кийт Харинг (1980 г.)

Рисунките на Кийт по якето на Мадона

Якето на Мадона с рисунките на Кийт Харинг

Една от най-популярните творби на Кийт Харинг - Andy mouse

Andy mouse, 1986

80-те години са върха в кариерата на младия творец. Между 1982 и 1989 той създава над 50 улични творби в десетки градове по света. Харинг рисува в Мелбърн, Сидни, Париж, Амстердам, Финикс, Рио де Жанейро, Минеаполис, Ню Йорк. Той създава и графит върху Берлинската стена, близо до Бранденбургската врата. Харинг добива международна популярност и чрез сътрудничеството си с известни личности. Сред творците с които се запознава са Футура 2000, Кени Скарф и Жан-Мишел Баския. Други вдъхновители в изкуството за него са Жан Дюбюфе и Робърт Хенри.

Рисунки от Кийт Харинг върху Берллинската стена

Берлинската стена, Кийт Харинг (1986 г.)

Берлинската стена, Кийт Харинг, 1986

 1986 г. се счита за най-плодотворната годината за Харинг. Тогава той отваря своя Pop Shop – магазин в Ню Йорк, където се продават тениски, играчки, плакати и всякакви други предмети, изрисувани от художника. По този повод Кийт заявява: Можех да спечеля повече пари, ако просто нарисувам няколко неща и надуя цените. Но магазинът е продължение на това, което правих в станциите на метрото. Той разбива границите между елитното и уличното изкуство, заявява творецът. Сред страничните му проекти са анимации за билбордовете на Таймс Скуеър, дизайн за серия часовници Суоч. Освен това работи с големи марки като Кока-Кола, Лъки Страйк и водка Абсолют.

Pop Shop - магазинът на Кийт Харинг

Pop-shop в Ню Йорк на Кийт Харинг.

Pop-shop - магазинът на Кийт Харинг (2)

Към края на 80-те Харинг започва да ориентира творбите си към социални теми. Емблематичен за този период е графитът Crack is Wack, насочен срещу употребата на крек и други наркотици – тежък проблем, с който той самият художник се е сблъсквал. С творбите си Харинг осъжда още Апартейда. Освен това той насочва вниманието си към децата в нужда. За стогодишнината от издигането на Статуята на свободата Кийт работи по специална фреска. Помагат му 900 малчугана. Това, което харесвам в децата, е въображението им. То е комбинация от честност и свобода в изразяването на идеите, разкрива художника. Затова винаги, когато може, работи с деца. Чрез своите проекти той подпомага благотворителни кампании за финансиране на сиропиталища и детски болници. Харинг организира и открити уроци по рисуване в училища и музеи в Ню Йорк, Амстердам, Лондон и Токио.

Графитът на Кийт Харинг - Crack is Wack

Графитът – Crack is Wack.

Бурният живот на артиста обаче взема своя дан. Макар да е популяризатор на идеята за безопасен секс Харинг, който е открит хомосексуалист, се заболява от СПИН. Тежката новина идва през 1988 г. Тогава Харинг създава своя фондация за подпомагане на детски организации и изследвания за борба с Чумата на ХХ век. Той приема ситуацията философски: независимо колко дълго работиш, все някога ще се свърши. И винаги ще има неща, останали неизпълнени, заявява Кийт. След кратка борба с коварната болест той умира на 16 февруари 1990 г. За кратката кариера през 31-годишния си живот Харинг има стотици осъществени проекти и изложби.

Рисунки, Кийт Харинк
Улично изкуство, Кийт Харинг - художник

Стенопис на улица, 1982 г. Кийт Харинг.

Улично изкуство, Кийт Харинг
10-те божии заповеди, Кийт Харинг

10-те Божии заповеди, Кийт Харинг.

Според самия Кийт всички неща, които правиш, са един вид търсене на вечността. И той я намира. Въпреки времето неговите творби продължават да се радват на огромен интерес. Неговия магазин вече се подвизава във виртуалното пространство, а част от печалбите отиват за фондацията на Харинг. През 2008 година излезе документалният филм Вселената на Кийт Харинг. В същото време компанията LG сложи негови творби върху лимитирана серия от смартфона Optimus Black. Британският графити художник Банкси пък включи популярната рисунка на куче от Харинг в своя творба. Неговата стара приятелка Мадона и други изпълнители също се прекланят пред безсмъртния талант на американеца като пеят на фона на неговите рисунки.

Кийт Харинг, LG Optimus Black

3 thoughts on “Вечният миг на Кийт Харинг. Рисунки и стенописи”

  1. Освен това, Dona Karan съвсем наскоро лансира колекция парфюми използващи изкуството на Харинг за мото и за украса на флаконите си, а и реклама предполагам 🙂

  2. Браво за идеята и за статията. Уличното изкуство е доста неодоценено в БГ, предполагам поради факта, че драсканиците по стените са точно това –-драсканици!

  3. Супер як пост. Мерси. почитател съм на уличното изкуство от този вид, а не от драскащия вид. Срещала съм снимки на този човек, но никога не съм знаела историята. „Пишкащият човек“ (наскоро в Дания попаднах на доста продукти, които го използват) и той ли е негов?

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *