История и живот на Джеф Куунс - кич и порно за милиони

История и живот на Джеф Куунс – кич и порно за милиони

История и живот на Джеф Куунс

Той печели милиони, има три брака, един от които с известна порнозвезда, в медиите излизат лъжливи вести за смъртта му, хиляди го боготворят и ненавиждат … Не, това не е поредната рок знаменитост, а американският дизайнер и скулптор Джеф Куунс.

Като дете Джефри обикалял къщите из родния си град Йорк в Пенсилвания и продавал опаковъчна хартия и бонбони, за да припечели джобни пари. Когато бил тийнейджър, събира кураж и посещава своя кумир Салвадор Дали в хотелската му стая в Ню Йорк. Не след дълго Джеф тръгва по стъпките му.

Завършва института по изкуствата в Чикаго и академията в Балтимор. След това за кратко работи като брокер на Уолстрийт. След като идва славата, обаче Куунс изживява всички свои фантазии – дава интервюта, като говори за себе си в трето лице, пуска и лъскави реклами, в които подобно на днешните рапъри, го заобикалят символите на успеха.

Дори поръчва на композитора Момус да напише песен в негова възхвала. А в същото време в ателието в Манхатън, екип от над 30 души създава творбите на дизайнера, според неговите указания.

Висящото сърце на Джеф Кунс


Възходът на Джеф Куунс започва с няколко шокиращи изложби през 80-те години в Ню Йорк. В една от тях, озаглавена „Новото”, той излага 32 прахосмукачки в лъскави стъклени витрини. Тези „дишащи машини”, според него, символизират необузданата консумация на американците, чието ежедневие минава изцяло под мотото „Родени да пазаруват”. Това е интерпретация на модерния начин на живот: безкрайната промоция и конформизмът, поддържани от рекламната индустрия. Дайте ни каквото и да е, ние ще го опаковаме и ще го продадем!, заявява авторът.

Майкъл Джексън от Джеф Куунс

През 1988 година, Куунс излага статуя на Розовата пантера гушнала гола до кръста блондинка, както и позлатена фигура на Майкъл Джeксън с домашния му любимец – шимпанзето Бъбълс. Странните на пръв поглед творби той коментира като критика на поп иконите узурпирали представата за красота, унищожавайки уникалността. Тази гротеска идва като утеха и призив за приемане на различните. Каквато и да е историята на твоя живот, не се тревожи, абсолютно съвършена е, твърди Джеф.

Кич във Версай от Джеф Куунс

Заради лъскавите творби, които често отразяват и лицата на зрителите, Куунс е обявен за „цар на кича”. Съвсем очаквано тази корона на моменти се оказва тежка. Изложбата му във Версайския дворец, която включва огромен надуваем омар и сребристи зайци, е предхождана от бурни протести на парижани. Демонстрантите изпращат и протестно писмо до френския културен министър, с което го призовават да попречи „светинята” да бъде обезценена от Куунс. Възниква и скандал, заради обвинения, че от събитието ще спечелят близки до властта бизнесмени, но въпреки всичко изложбата се състои.

Кучето на Куунс

Популярното „Кученце” на Куунс пък става част от терористичен заговор. Атентатът трябвало да бъде извършен при отриването на музея Гугенхайм в Билбао през 1997 г. За да поставят 12 гранати с дистанционна детонация на мястото, трима бойци от ЕТА се облекли като градинари, работещи по цветната инсталация. Бомбите били скрити в саксиите, но за щастие нападението е осуетено.

Яхтата Виновник на Джеф Куунс

Не всички произведения на Куунс обаче могат да се видят в галериите. Негово дело е дизайнът на 35-метровата моторна яхта „Виновник”, собственост на гръцкия милиардер и страстен почитател на изкуството Дакис Йоано. Уникалната жълто-виолетово-черно- бяло-синя лодка може да се зърне в Монако, любимото пристанище на богаташа.

BMW M3 GT2 Le Mans от Куунс

Куунс е автор и на една от прословутите арт резачки на БМВ. Той работи месеци наред с екипа на компанията в Мюнхен, за да подготви уникалната външност и интериор на болида M3 GT2, който след това участва в „24-те часа на Льо Ман“. Тези състезателни коли са като живота – мощни и пълни с енергия. Можеш да участваш и дори да добавяш от себе си, а накрая да се слееш с тях, споделя артистът при представянето на автомобила в Париж.

Джеф Куунс и Чичолина
Джеф Куунс и Чичолина (2)

Куунс обаче не спира дотук. Той превръща дори собственото си тяло и личния си живот в произведение на изкуството. Между 1989 и 1991 година, той създава серия актови фотографии и скулптури, изобразяващи него и известната порно актриса – Илона Сталер – Чичолина, за която по това време е женен. Джеф споделя, че с тези творби се опитва да пребори срама от мастурбацията, характерен за американската култура. Диалогът, за сексуалността в полето на изкуството, звучи съвсем естествено. Даже е здравословен. А да се възползвам от своята сексуалност, е акт на висше себеприемане, заявява Куунс.

Джеф Куунс и Чичолина (3)

Бракът на американеца с порнозвездата, обаче не е от най-успешните. Двамата се разделят през1994 г. Чичолина се прибира в Италия със сина им Лудвиг. Започва дълга борба за попечителство. Накрая, Куунс обжалва в Страсбург, но губи. През 2008 година унгарката с италиански паспорт завежда иск за 1,5 милиона евро за издръжка на детето, тъй като по думите й Джеф не пращал редовно вноските си.

Сумата обаче надали много е разтревожила Куунс, който е сред най-скъпо продаваните живи художници в света. През 2001-а негова статуя на Джако се продава за 5,6 милиона долара. В края на 2007 г. едно негово „Висящо сърце“ (което символизира чувството за левитация, създадено от любовта) се продава в Ню Йорк за умопомрачителните 23.6 милиона долара. Така то става най-скъпото произведение на жив художник, продадено на аукцион.

Балоненото цвете на Куунс

Този рекорд обаче е подобрен от друга творба на Куунс – „Балонено цвете“ достига през 2008 г. цена от $25.8 милиона на търг на „Кристис“ в Лондон. С настъпването на световната криза, обаче цените на творенията на американеца рязко спадат. Въпреки отлива от пазара на изкуство, Куунс със сигурност ще продължи да бележи успехи, защото той не е рок звезда, всъщност вероятно не е и артист, а е по-скоро алхимик.

Още от спорното изкуство можете да видите на официалния сайт на артиста тук

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *