Да отделим време за мислене

Да отделим време за мислене

Никой да не ме прекъсва, докато… МИСЛЯ

Има един много добър учебен филм по отношение аспектите на организацията на времето – Time to think, Training Direct. В края на филма главният герой, мениджър, който значително е подобрил организацията на времето си, седи в офиса си. Негов колега влиза при секретарката и се опитва да я подмине и да влезе. Тя го спира, казва, че началникът й е зает и му предлага да си запише среща. Колегата поглежда през рамото на секретарката към мениджъра, седящ в офиса (преградата между секретарския кабинет и основния е стъклена) и казва: „Но той не прави нищо!”. Секретарката незабавно отвръща: „Той мисли! Какво ще кажете да се видите с него този следобяд или…?”

Върху описаната случка заслужава да се помисли.

Колко ценно е времето за мислене?

Да отделим повече време за мислене

Общо правило е, че колкото по-високо стъпало в йерархията на организацията заемате, толкова повече време за мислене (планиране, вземане на важни решения), трябва да отделяте. Често пъти обмислянето, планирането и идеите, вложени в дадена работа са най-важната част от нея.

Времето за мислене трябва да бъде достатъчно и да не се прекъсва. То следва да бъде високо ценено. Поуката е ясна, едно от най-важните неща при организиране на времето е да планирате достатъчно време за мислене и творчество, така необходимо за всяка работа.

Нека се върнем към анализа на времето ви или към времевия ви регистър, ако сте си сътворили такъв ( ако не сте незабавно го направете – той е много полезен) и да видим, как са поставени тези дейности. Отделя ли им се необходимото време или са ощетени, поради напрегнатостта на работата или други спешни задачи.

Отделяне на време за мислене

Подсигурете достатъчно време за обмисляне на проектите си и то такова, че да не бъде прекъсвано от кризисни ситуации, доста често срещано явление в някои организации и отдели. Без да бъде добре обмислено изпълнението на повечето ви идеи, те си остават нереализирани, а целите – непостигнати…

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *