Мистерията около руския Банкси или уличното изкуство на Pahsa P183

Мистерията около руския Банкси или уличното изкуство на Pasha P183

Съвсем наскоро, на 1 април 2013 г,  Русия изгуби своя талантлив художник на графити, известен под псевдонима Pasha P183. Смъртта му, само на крехките 29 години, е забулена в мистерии. Излязоха най-различни версии за причината младият художник да напусне живота.

За краткото си съществуване, графити художникът Pasha P183 остави множество рисунки по стените на изоставени сгради и индустриални предприятия, метро, огради, училища, мостове, които накараха  изкуствоведите по света да го определят като „руския Бански“.

Скритата самоличност на Pasha P183

Графити художникът, Pasha P183

През последните 15 години, руският крал на уличното изкуство Pasha P183 рисува графити в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и дори Париж. Никога не разкрива самоличността си и остава анонимен, като подписва графитите си с псевдонима P183. Въпреки анонимността, която художникът пази за себе си, според някои сведения се смята, че истинското му име е Павел Александрович Пухов. Също като Банкси и Кийт Харинг, Pasha P183 рисува своите графити необезпокояван, в мрака на нощта, за което много пъти е бил задържан от московската полиция за нарушаване на реда.

Руската продуцентската компания „Театралное дело“, за която наскоро Pasha P183 създаде декорите за рок мюзикъла „Todd„, уведоми света за смъртта на художника. Говорителката Реджина Вартсан, която познава лично руския  Банкси, го описва като: „искрена и открита личност и забележителен талант„.

Говорещите графитите на руския Банкси

Колкото и внимателно да пази самоличността си, това не попречва на руския Банкси да придобие световна известност, благодарение на големия си талант. Pasha P183 създава десетки стенни рисунки, които са част от креативното улично изкуство. Графитите на художника носят своите послания, отправени към широката аудитория. Част от рисунките на руският Банкси са разрушени, някои за изчезнали и от тях са останали само снимки.

Една от най-известните рисунки на руския художник е Очила – представлява огромен чифт очила, които са изрисувани на снега до стълб на уличен фенер, служещ рамка на очилата.

Улично изкуство, графити на Pasha P183

Друга творба на Pasha P183, сред тези, които все още може да се видят и са запазени, са бетонните плочи, изрисувани в цветовете на шоколад „Альонка“. Това произведение на графити художника отразява отвращението му от комерсализацията на изкуството и живота. В едно от редките интервюта, които дава Pasha P183, казва:

„Исках тази творба да носи най-важното послание… човек не трябва да се продава. Изрисувах шоколад, който не може да бъде купен, използвайки огромен бетонен панел.“

Графит на Pasha P183, известната рисунка на шоколад

Гениалната вандалщина на един Банкси

Неизвестният графити художник от Лондон, чиито творби се продават за космически суми. Много от рисунките на руския Бански, част от красивото улично изкуство, имат политически подтекст и носят очевидно отражение от последната вълна на масови улични протести в Москва срещу управлението на президента Владимир Путин. Една от тях показва демонстрант, запалил факел.

Графити на художника Pasha P183. Улично изкуство и рисунки

Въпреки всичко, гениалният художник не счита себе си за политически артист и мрази политиката точно толкова, колкото и рекламите.

Други графити на Pasha P183:

Жена, изрисувана на стена - графит на Pasha P183
Известни графити на руския Банкси
Красив графит на стена, Pasha P183
Графити на руския художник Pasha P183
Графити на руския Банкси, улично изкуство
Рисунки и графити на Pasha P183, улично изкуство

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *