в категория WEB, Забавно, Личности

Продължение от:

Мило мишуенце или историята на компютърната мишка, част 1

 

След няколко неуспешни опита за внедряване на компютърната мишка на пазара, Xerox отварят вратите на своята лаборатория за нови и свежи идеи.

И кой мислите почукал на вратата на Ксерокс?

 

Стив Джобс, създателят на Apple

Точно така – рицарят на модерните технологии за масовия потребител – Стив Джобс. В края на 1979-а 24-годишното дете-чудо посещава лабораторията в Пало Алто. За да влезе той продава на Ксерокс 100 000 акции на узряващата вече Епъл. И това донякъде се оказва сделката на живота му.

В лабораторията на Ксерокс инженера Лари Теслър прави презентация, която спира тока на Джобс, точно като тази на Енегелбарт. Гостът видял прозорците, графичната среда и мишката и започнал да подскача от въодушевление.

Джобс набързо се прибира в офиса на Епъл и задава нов курс на компанията – към развъждане на мишки и графична ОС с менюта и прозорци. Той се среща и с дизайнера Дийн Хови и му заръчва да направи компютърна мишка. Нареждането било: мишката на Ксерокс струва повече от $300 и се чупи за 2 седмици, нашата трябва да струва под 25 долара и да издържа поне 2 години. За да изпълни задачата, дизайнерът изкупил рол-он дезодорантите (заради топчетата) и сапунерките от близкия магазин.

Междувременно през 1980-а Лари Теслър напуска Ксерокс и се присъединява към Епъл. Година след това бандата на Джобс наблюдава презентацията на Ксерокс Стар и си крадва още няколко идеи. Освен това те купуват от Станфорд патента за мишката на Енгелбарт за $40 000.

Така през 1983-а Епъл представят своята Lisa. Това е първият по рода си компютър с графичен интерфейс, пригоден за мишка, струващ $9,995. Гризачът на Джобс е само с един бутон и така си и остава за години напред. Въпреки че Lisa няма особен успех, системата все пак поставя основата за представянето на Macintosh.

 

Apple Lisa първият компютър с графичен интерфейс, работещ с мишкаПървата компютърна мишка, произведена от Apple

Нашествието на компютърната мишка по целия цвят

 

През 1980 и 1983 година други кадри на Ксерокс дезертират, но към Майкрософт. Тогава компанията на Бил Гейтс започва поддръжката на мишки за компютрите на IBM. Майкрософт представя своята „зеленоока мишка”, добила името си от двата си зелени бутона. Тя се продавала за $195. През 1985 излиза и първият Уиндоус.

По това време и други производители като Лоджитек се появяват на пазара, а плъховете започват да се множат като зайци. В началото на 90-те години се появява скролерът. Следват оптичните мишки. Безжичните мишки. През 2004 г. е изобретена лазерната мишка. Появяват се още геймърските и дизайнеските мишки за гъзари, които са готови да дадат до $30 000 за гризач със злато или диаманти. Днес по света са продадени над 1 милиард гризачи.

 

 

Модерна геймърска мишка

 

Супер луксозна компютърна мишка с диаманти

 

G-point компютърна мишка

 

Компютърна мишка с тяло на жена

 

Компютърна мишка с форма на яйце

 

Светеща геймърска мишка

 

Наскоро се появи дори и левитиращата мишка Bat, изобретена от някакъв почерпен руски дизайнер. Всъщност прилепът има за цел да „излекува” една болест– синдром на карпалния тунел. Това е притискане на средния нерв в китката при работа с обикновена мишка. Симптомите на болестта са скованост, изтръпване, слабост и увреждане на мускулите на ръцете и пръстите. За щастие синдрома засяга само силно пристрастените към интернет онанизми, а вие не сте такива, нали? Дори и да сте – не бойте се – болестта не е смъртоносна.

 

Bat левитираща компютърна мишка

Роси Атанасова
Роси Атанасова
Роси Атанасова е копирайтър в de-sign. Създава, редактира и оптимизира статии за сайтове. Любими занимания: сърфиране в интернет, разходки сред природата, спортуване за здраве, музика и филми. В свободното си време ходи на кино или театър с приятели. Търси развитие във всяко начинание и се стреми да реализира мечтите си. Следва максимата: Силата на словото се състои в умението да се изрази много с малко думи.
Recommended Posts

Остави коментар

17 умни печатни реклами10 фотографии, разкриващи историята на века