в категория Забавно

 

В тази статия ще споделим с Вас от къде произлизат имената на 30 световноизвестни фирми, както и скрития им подтекст на техните лога.

Световноизвестни фирми като 3М,популярни със самозалепващото фолио. Тяхното лого е самото наименование 3М.

Адидас – познати на всички с техните спортни облекла. Тяхното лого също е наименованието на фирмата.

Adobe – известни с качествени софтуерни продукти. Наименованието Adobe се явява лого на компанията.

Всичките тези световноизвестни фирмиизброени по-долу, и до днес продължават да развиват дейности си за задоволяване на нарастналите нужди на техните потребители.

 

Световноизвестни фирми

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование 3М
Оригиналното име на компанията е “Minnesota Mining and Manufacturing“(Минесота мини и производство). Променено е на 3М след като компанията променя сферата на работа към нови иновативни продукти.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Adidas

Името на компанията е взето от името на основателя си Адолф(Ади) Даслър, като първото му име е съкратено на Ади. Заедно с първите три букви от фамилията си, формира Adidas.

Повече за драматичната история на братята Даслър, може да видите на блога на нашите приятели – blog.style.bg

 

 

ого на световноизвестна фирма с наименование Adobe

Името на компанията Adobe произлиза от реката “Adobe Creek” в Лос Алтос, Салифорния, която течала зад къщата на съ-основателя Джон Йорнък.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Amazon

Джеф Безос искал име за своята компания, което да започва с “А”, така че да бъде в началото на азбуката. Започнал да търси в речниците и се спрял на “AMAZON“, защото е реката, която той считал за най-голяма в света, тъй като се надявал компанията му да бъде такава.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Audi

Името на компанията е базирано на фамилното имена на основателя си Аугуст Хорх. Преведено на немски език означава “слушай“, а след това преведено на Латински става Audi. Хорх прави това защото името му вече е използвано в предишната си компания за производство на автомобили. Четирите пръстена представляват отделните автомобилни компании, които се обединили, за да създадат съюза.

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Canon

 

Произлиза от името на първата камера на компанията – Kwanon. От своя страна, това е името на японски будистки бадхисатва на милосърдието. През 1935г. Kwanon е променено на Canon, за да бъде по добре прието от хората по целия свят.

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Coca-Cola

За направата на напитката са извлечени листата на кока(Coca) и ядки от кола(Kola), използвани за аромат. Създателят на Coca-Cola Джон Пембъртън променил буквата “К” на “С”, за да изглежда името по добре.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Ebay

Първоначално сайтът принадлежи на “eco bay technology group”, консултантска фирма на Омидяр. Той се опитал да регистрира фирмата под домейна echobay.com, но разбрал че вече е заето от компания за добив на злато, така че се спрял на втория си избор и го съкратил до ebay.com

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Facebook

Името произлиза от неофициалното име на книги, предоставяни на новозаписаните студенти в началото на учебната година от университетската администрация в САЩ, с намерението да помага на учениците да се опознаят по-добре. Първоначалният домейн е www.thefacebook.com, който и до днес препраща към новия домейн – facebook.com

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование IBM

Преименувано от Том Лоусън старши, бивш служител на Национални Касови Апарати. За да ги почете с благодарности, преименува компанията си “International Business Machines” (международна бизнес машина).

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование IKEA
Произлиза от комбинация на първата буква от името на шведския основател Ингвар Компрад, заедно с първата буква на фамилното му име, и първите букви на селото в което е израснал – Еlmtaryd Аgunnaryd

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Intel

Робърт Нойс и Гордън Мур първоначално тяхната компания се казвала “N M Electronics”. Някой предложили “Moore Noyce Electronics“, но звучало твърде близо до “повече шум”. По късно е предложено “Integrated Electronics”, но името вече било взето, за това използвали първите срички (INTegrated ELectronics). За да се избегнат потенциални конфликти на други фирми с подобни имена, Интел закупуват правата за 15 000 долара от компания наречена Intelco.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование LEGO

 

Името идва в комбинация от датски “leg godt”, което означава “играем добре“. Лего също означава и “Слагам заедно” на латински, но от фирмата твърдят че това е само съвпадение.

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nike

Името идва от гръцката богиня на победата. Знакът символизира нейния полет.

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nikon

Никон е съкратения вариант на “nippon kogaku“, което означава “японска оптика”.

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nintendo

Преведено от японски името на компанията е “nintendou”. Първото (inn) може да се преведе като “поверен”. Ten-dou означава “Рай“.

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nissan

В началото компанията е известна под името “Nippon Sangyo”, което означава “Японска индустрия“.

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Nokia

Фирмата започва под друго име като малка хартиена фабрика през 1865г. основана в Тампере. По късно името на компанията се преименува на Nokia кръстено на реката до градчето в което се помещава фирмата. След дълги промени в бизнеса, през 1994 окончателно се формира новата стратегия на фирмата и тя се занимава изцяло с телекомуникационните технологии.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование OSRAM

произлиза от Осмии(OSmium) и Волфрам(wolfRAM

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Pepsi

Кръстен на храносмилателния ензим пепсин

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Reebok

Произлиза от африканската дума rhebok – вид африканска антилопа

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Samsung

 

Означава три звезди на корейски

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование SEGA

Съкратено от “SErvice GAmes” на Япония, която е основана от Марти Брмлей(американец), за да внесе игрите “pinball” в Япония за използване от американските военни бази.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование SHARP

Взема името си от едно от изобретенията на своя основател – “ever-SHARP mechanical pencil” (все по-остър механичен молив).

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование Skype

 

Произлиза от “sky-peer-to-peer” което преминава в SKYPER и след това става на SKYPE.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование SonyОт латински думата “SONUS” означава звук, а “SONNY” е жаргон използван от американците за нарицателно за свежо(жизнено) момче. “след като сме свежи момчета работещи със звук и картина” каза Akio Morita. Компанията е създадена като “Tokyo Tsoshiu Kogyo KK” (Токио Телекомуникационна Енергийна корпорация) през 1946г. През 1958г името е променено на Sony. Sony е избрано тъй като е лесно за произношение на много езици.

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование VirginСлед като Ричард Брансън започнал своя бизнес, едно от момичетата предложило: „Защо не ДЕВСТВЕН(Virgin)? Ние сме девствени като бизнесмени“.

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование VodafoneПроизлиза от VOICE DATA TELEFONE (превод от английски – гласови данни телефон). Водафон направи първият телефонен разговор в Англия, няколко минути след полунощ на 1 Януари 1985г.

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование VW

Думата “volkseagen” означава “народна кола” на Немски.

 

 

 

 

Лого на световноизвестна фирма с наименование YahooДумата Yahoo е измислена от Джонатан Суифт и използвана в книгата му “Пътуванията на Гъливер”. Тя представлява създание, което е отблъскващо на външен вид и едва човек. Основателите на Yahoo Дейвид Фило и Джери Янг шеговито считат себе си за такива създания. Също така Yahoo е междуметие, понякога свързано с източните и западните американци, като израз на радост. Понякога е намекнато в реклами на сайта, които завършват с някой, който пее думата “Yahoo”. Понякога е шеговито свързано със Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

 

 

Добромир Иванов
Добромир Иванов
Добромир Иванов е автор в de-sign.bg, създава и оптимизира съдържанието по статиите в сайта. Любими занимания: интернет сърфинг, спорт, музика и други забавления.
Recommended Posts

Остави коментар

33-ÐüðÁð¦Ðüð©-ð+ðÁÐçð¦Ðéð¢ð©-ÐÇðÁð¦ð+ð¦ð+ð©-1077Ðà258heiniken_feat