в категория Забавно

В ежедневието табелите имат простичка задача, да рекламират нещо или да укажат нещо. Понякога обаче тези обикновени знаци заживяват собствен живот и надминават очакванията на своите създатели. Това е кратка класация на най-известните табели, които с времето са се превърнали в неделима част от съвременната култура.

 

 

1. Холивуд

Най-известната табела в света започва като реклама на агенция за недвижими имоти. През 1923 година Хари Чандлър, който е и издател на вестник “Лос Анджелис Таймс”, издига надписа „Холивудленд”.

Съвременната реклама Hollywood

 

Изпочупената табела Hollywood

Инсталацията на високите 15 и широки 9 метра букви струвала $21 000. Тогава надписът бил окичен с 4000 лампички. В договора пишело, че буквите ще останат там само година и половина, но демонтирането така и не дошло. През 1944 година знакът става собственост на града, но въпреки това състоянието му прогресивно се влошава. 5 години по-късно крайните букви са премахнати и остава само “Холивуд”. След това обаче знакът отново е оставен на произвола на съдбата. През 1978 година той е нападнат от термити. Гадинките прояждат дървените основи на надписа, буквата „О” дори рухнала. Скоро след това вандали подпалили част от думата. В този момент с опазването на легендарната инсталация се заел лично Плейбой номер едно – Хю Хефнър. Той организирал благотворителен търг, в който звезди символично си купили по една буква от надписа. Със събраните средства бил издигнат изцяло нов негов вариант. През септември 1987 г. обаче изчезва буквата “Л”. За да се спрат бъдещи посегателства върху знака, през 90-те години се приема забрана за приближаване до знака. Но дори от разстояние той е все така магнетичен.

 

Оригиналната табела Hollywoodland. Изглед от долината през средата на 20те
 

2. Лас Вегас

Известната табела на входа на Лас Вегас е проектирана от дизайнерката Бети Уилис по поръчка на местния търговец Тед Рогич. Компанията подизпълнител Уестърн Нион монтира знака по средата на шосето през 1959 г.

Светещата табела на входа на Лас Вегас

Лицето на табелата на Лас Вегас

Макар да краси един от централните булеварди и главен южен вход към „Града на греха” табелата е всъщност на 4 мили от реалните граници на столицата на хазарта. Това е малко известен факт, който обаче би трябвало да вълнува туристите, които пристигат с идеята, че „каквото се случи във Вегас си остава във Вегас”.

Гърба на табелата на Лас ВегасДвете страни на табелата носят различни послания. Тази, която посреща гостите на града ги приветства с „Добре дошли в легендарния Лас Вегас”, а тази която ги изпраща, им повелява да карат внимателно и да се върнат скоро. Тъй като Уилис не запазва авторските правата върху творението си, табелата е копирана безброй пъти – има дубликати и в реален размер, и като ключодържатели. Това обаче само спомага за популярността на знака.

3. Площад Таймс, Ню Йорк

Табелите на площад Таймс в Ню Йорк вероятно могат да станат основа на цяла отделна наука. Първата светеща табела на площада се появява в далечната 1904 година. Таймс Скуеър през 30-теТя била поставена от местна банка. С времето мястото се превръща в агората на Ню Йорк. Там отварят врати театри и концертни зали, хотели, магазини. С времето обаче площада добива репутацията на опасен район, изникват много стриптийз барове, сексшопове, кина за възрастни др. подобни. В средата на 90-те обаче започва „прочистване” на района, съмнителните фигури са прогонени, засилва се охраната в района и реномирани компании го „превземат”. Така днес на площада човек спокойно може да се възхити на симфонията от цветове и светлини. По закон собствениците на околните сгради нямат право да премахват знаците, които вече са символ на Ню Йорк. Най-известните табели са тези на Тошиба, Самсунг, Кока-Кола, на борсата NASDAQ. Най-големите дигитални знаци дори имат свое име, те се наричат джъмботрони. Днес осветлението на табелите обновява със светодиодно с цел повишаване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Отрупаният с табели Таймс Скуеър

 

4. Аушвиц

Лагерът Аушвиц е създаден в началото на 1940 г. За главният портал на този „завод за смърт” бил поръчан надпис “Arbeit macht frei” (“Трудът те прави свободен”), който бил издигнат 6 месеца по-късно. Изразът е взет от заглавие на роман на германския писател Лоренц Дифенбах. Табелата е поръчана от СС генерал Теодор Айке, който бил „главен инспектор на концлагерите“. Тя била създадена от полски затворници, ръководени от Ян Ливац (затв. номер 1010). Интересен факт за надписа е, че буквата „В” в “ARBEIT” нарочно била направена да изглежда обърната „с краката нагоре”, за да подсказва какво всъщност се случва в лагера. Смята се, че там нацистите са убили над 1 милион души- предимно евреи. След освобождението на Аушвиц на 27 януари 1945 година мястото се превръща в музей. Но с това перипетиите на надписа не свършват.

 

Оригиналната табела на Аушвиц вече се пази в музея

 

Наскоро той беше откраднат по поръчка на чуждестранен колекционер. След като престъпниците бяха заловени, надписа бе възстановен и изложен е музея, а на портала бе поставен негов дубликат. Друг любопитен факт е, че подобни табели са „красели” и други немски концлагери, както и че подобни послания са използвани от СССР за затворниците в ГУЛаг.

Входа на "завода за смърт"

Роси Атанасова
Роси Атанасова
Роси Атанасова е копирайтър в de-sign. Създава, редактира и оптимизира статии за сайтове. Любими занимания: сърфиране в интернет, разходки сред природата, спортуване за здраве, музика и филми. В свободното си време ходи на кино или театър с приятели. Търси развитие във всяко начинание и се стреми да реализира мечтите си. Следва максимата: Силата на словото се състои в умението да се изрази много с малко думи.
Recent Posts

Остави коментар

cinematography_feattabeli_featured