в категория Забавно, Личности

 

Стив Джобс

Основателят на Apple - Стив ДжобсСъоснователят на Apple, Стив Джобс, почина на 56-годишна възраст, оставяйки изумително наследство, което още дълго време ще коментираме и анализираме. Чувството, което изпитват неговите колеги, близки и фенове е сякаш са загубили близък роднина, макар повечето от тях да не са го познавали. Ние всички знаехме, че този ден неизбежно ще настъпи, но не е за вярване, че той дойде толкова скоро. Простичко казано, Стив Джобс промени живота на всички ни и светът е едно по-празно място без неговото присъствие и визия. В негова почит публикуваме историите на хора, с които по един или друг повод Стив се е запознал. Много от тези срещи, колкото и кратки и незначителни да са, за редица хора представляват вълшебно и дори променящо живота събитие. Ето и по-интересните мисли и впечатления:

 

Марк Паркър, президент и управител на NIKE:

Мисли и впечатления от Марк Паркър за Стив Джобс

Работихме със Стив Джобс заедно по съвместен проект с Apple, наречен Найки Плюс. Тогава той ми каза: Поздравления. Страхотно е (че съм назначен за управител). Ще свършиш страхотна работа. Аз пък го попитах дали има да ми даде някакъв съвет.
Не, не, страхотни сте, отвърна той. След кратка пауза добави: всъщност имам един съвет. Найки прави едни от най-добрите стоки в света. Продукти, по които копнееш, абсолютно красиви и зашеметяващи. Но също бълвате и много боклуци. Просто се отърви от скапаните продукти и се фокусирай върху добрите.
Аз очаквах, че ще последват кратка пауза и смях. Пауза имаше, но не и смях.

 

Брет Ловлади, ASTRO Studios:

Мисли и впечатления от Брет Ловлади за Стив Джобс

Моята компания АСТРО студиос бе създадена в средата на 90-те години в центъра на Пало Алто, където деляхме малък служебен паркинг със Стив и личния му кабинет. Всъщност прозорците на нашите офиси надничаха едни в други през тясната уличка. Неведнъж Стив Джобс се опитваше да паркира своя лъскав Мерцедес, докато екипът ни се състезаваше с колички с дистанционно на паркинга. Той търпеливо изчакваше да приключим, а после ни поглеждаше с изражение – момчета, вие се забавлявайте, аз ще променям света, или пък ни завиждаше, че можем да разпускаме и играем. Трудно е да се каже….
Но това, което най-често си спомням, е как гледах Стив Джобс да се взира през прозореца на своя офис, в който имаше и малък фитнес салон. Главата му се клатеше нагоре надолу, докато тренираше на уреда за изкачване на стълби. Нашият млад дизайнерски екип виждаше през прозореца как тази жива икона се потеше, лочеше вода и бършеше зачервеното си лице…както всички останали. Това ме накара да мисля, че той не е просто жива легенда, а обикновен човек с безброй мечти, които се сбъдват стъпка по стъпка.

 

Кен Карбоне, агенция Carbone Smolan:

Мисли и впечатления от Кен Карбоне за Стив Джобс

Случайно срещнах Стив Джобс в един слънчев следобед на Мадисон Авеню. Той беше със семейството си. Поздравих го за речта, която беше изнесъл наскоро. Той ми благодари и се здрависахме. В този момент в главата ми изникна картината „Създаването на Адам” от Микеланджело.

 

 

 

 

Вик Гъндотра, инженер в Google:

Мисли и впечатления от Вик Гънтодра за Стив Джобс

Една неделна утрин на 6 януари 2008-а отидох на църква, когато мобилният ми телефон започна да вибрира. Възможно най-дискретно погледнах кой звъни и видях, че е непознат номер. Затворих. След това обаче получих съобщение от Стив Джобс. Пишеше: Вик, може ли да ми се обадиш вкъщи? Трябва спешно да обсъдим нещо.
Звъннах на Стив и той ми заяви: Виж Вик, имаме проблем, който не търпи отлагане. Вече разпоредих няколко души от моя екип да ти помогнат и се надявам да го оправите до утре. Видях логото на Гугъл на Айфона и иконата не ми харесва. Второто „о” не е с точния оттенък на жълтото. Това е нередно и ще изпратя Грег да го оправи утре, нали няма да възразиш?
Разбира се, че не възразявах. Няколко минути по-късно в същия неделен ден получих имейл от Стив, озаглавен „Спешна помощ за иконата”. Писмото ми повели да работя с Грег Кристи по поправката на логото.
Още от 11-годишен, когато се влюбих в Епъл II, имам десетки истории, които да разкажа за продуктите на компанията…Но винаги, когато мисля за ръководство, страст и внимание към детайла, се сещам за това обаждане на Стив Джобс. Това бе урок, който никога не ще забравя. Управителите трябва да се грижат за детайлите. Дори и за оттенъците на жълтото…. В неделя.

 

Джорд Боденхаймър, президент на ESPN

Мисли и впечатления от Джорд Боденхаймър за Стив Джобс(разказно от Том Шейлс и Джеймс Андрю Милър):

Президентът на телевизия И Ес Пи Ен присъствал на първата среща на борда на директорите на Дисни в Орландо, Флорида. Там из коридорите той срещнал Стив Джобс, съосновател на анимационното студио Пиксар, което наскоро било купено от медийния конгломерат, и решил да се запознае с него. Аз съм Джорд Боденхаймър. Ръководя И Ес Пи Ен, казал той на Джобс, който обаче отвърнал с: Вашият телефон е най-тъпата шибана идея, която някога съм чувал. След това Стив Джобс се обърнал и си тръгнал.
Става въпрос за телефона Google Motorola, в чиито разработка участва ESPN. Загубите от цялото начинание възлизат на 135 милиона долара.

 

Алън Полтроу, студент в Princeton University:

Мисли и впечатления от Алън Полтроу за Стив Джобс

Като дете бях голям фен на Apple (и още съм). Отварянето на първия магазин на компанията в Сохо, Ню Йорк, бе навярно най-страхотното нещо, което ми се случи, когато бях на възраст между 6 и 12 години. Известно време дори прекарвах всеки уикенд там. Ежегодно за Хелоуин се маскирах като Мак и добих навика да се подстригвам във формата на Епъл логото при излизането на всяка нова операционна система. Моята съседка Брук веднъж спомена, че колкото и да е зает, Стив Джобс винаги четял имейлите изпратени на общоизвестния адрес. Мисля, че бях на около 12 години, когато му изпратих много ентусиазирано и пълно с правописни грешки писмо, като прикачих и снимка на обръснатата ми глава. Изглежда той го е препратил на главния пиар, Кейти, и аз бях специално поканен на откриването на „Куба” на 5-то авеню. Не мога да им благодаря достатъчно. Това навярно беше най-великото преживяване в моето детство.

 

Дейвид Кейрнс, служител в Apple:

Мисли и впечатления от Дейвид Кейрнс за Стив Джобс

Винаги съм мечтал да работя в Apple, и един ден това стана. За част от прекараното там време имах офис, в който не проникваше грам слънчева светлина, и нямаше никаква гледка. Но не всичко беше лошо – бях много доволен от работата си и се стараех да се радвам на слънцето, когато имах възможност. Един ден работих до късно и излязох от офиса си, за да си взема вечеря от кафетерията. Когато прекрачих прага, осъзнах, че това беше първата ми среща със слънцето в този ден, тъй като сутринта беше мъглива, а след това пропуснах обяда. Погледнах нагоре към Слънцето и се усмихнах. Наслаждавах се как то сгрява лицето и ръцете ми и тръгнах със затворени очи и усмивка на лицето към портала. Познавах обстановката добре и щом усетих, че приближавам изхода, отворих очи и свалих погледа си надолу. Стив Джобс държеше вратата отворена за мен и се усмихваше. Нямам представа от колко време той стоеше подпрян там, вероятно само няколко секунди, в които да се порадва на моята слънчева баня.

 

 

Роси Атанасова
Роси Атанасова
Роси Атанасова е копирайтър в de-sign. Създава, редактира и оптимизира статии за сайтове. Любими занимания: сърфиране в интернет, разходки сред природата, спортуване за здраве, музика и филми. В свободното си време ходи на кино или театър с приятели. Търси развитие във всяко начинание и се стреми да реализира мечтите си. Следва максимата: Силата на словото се състои в умението да се изрази много с малко думи.
Recommended Posts

Остави коментар

minicooperfhmBanksy_XV_Banksy-s493x353-113240-580