Мисията на Tony Chocolonely

Холандският журналист и продуцент Теун Ван де Кьокен променя света чрез традиционен бизнес

Какво значи „slave-free“ шоколад, защо в 21 век все още съществува робство и какво може да направим всички ние за каузата срещу експлоатацията на детски труд? Историята на холандецът Теун Ван де Кьокен отговаря на тези въпроси.

Теун Ван де Кьокен

Teun van de Keuken e роден през 1971 г. Той е холандски журналист, продуцент на телевизионни и радио програми, а по-късно дебютира и като писател. През 2002г. холандецът започнал да продуцира предавания за злоупотребите в какаовата индустрия в предаването си Keuringsdienst van Waarde. Взел това решение след като открил, че никой от шоколада, произведен по онова време, не е бил „slave-free“ (произведен без роби).

Заедно с това, той дори поискал да бъде разследван за съзнателно закупуване на незаконно произведен продукт, но прокурорите избрали да не удовлетворят молбата му.

След три години неуспешни опити да промени индустрията чрез разследванията си, Ван де Кьокен решил сам да започне да произвежда шоколадови блокчета. Шоколадът, който създава е кръстен на него Teun („Тони“ на английски), и понеже казва, че се е чувствал много самотен в битката си срещу робството в шоколадовата индустрия, нарекъл шоколадовото блокче „Tony’s Chocolonely“ (choko – шоколад, lonely – самотен).

Холандският журналист и продуцент Теун Ван де Кьокен променя света чрез традиционен бизнес

Поради популярността на журналиста, генерирана от телевизионните му продукции, бързо постигнал успех, като продал 20 хиляди шоколада за два дни.

С непрекъснато нарастващо производство, компанията решава през 2015 г. да разшири бизнеса си в САЩ, откривайки първия си международен офис в Портланд, Орегон. До края на 2018 г., в допълнение към родната си страна Холандия, където успял дори да надмине Nestlé, Tony’s Chocolonely се продава и в Белгия, Дания, Финландия, Германия и Швеция. През 2019 г. Tony’s пуснаха своите шоколадови барове също и в Обединеното кралство и Румъния.

Tony Chocolonely става част от Fair Trade – международно движение и организация от търговски мрежи дистрибутори на продукти произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите. Целта на тези организации е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазят околната среда.

Каква всъщност е каузата на Tony Chocolonely

Холандският журналист и продуцент Теун Ван де Кьокен променя света чрез традиционен бизнес

Нещата не се споделят справедливо във веригата за доставка на шоколад – споделят от компанията. Веригата започва с милионите фермери, които произвеждат какао, и завършва с милиардите потребители, които се наслаждават на шоколада.

Но какво има между тях? Група шоколадови гиганти, които печелят като поддържат изкупната цена на какаото възможно най-ниска. За фермерите това създава истински капан за бедност, който води до нелегален детски труд и модерно робство.

60% от какаото в света идва от Западна Африка: по-точно Гана и Кот д’Ивоар. Какаото идва от приблизително 2,5 милиона ферми.

Как работи веригата за доставка на какао?

Какаовите фермери обработват и събират какаовите шушулки, ферментират и изсушават какаовите зърна. За това те получават фиксирана цена, известна като цена на фермата. Цената е еднаква за всички. Цената на фермата е определена от правителствата на Гана и Кот д’Ивоар и зависи от световните цени на какаото.

Местните търговци транспортират какаовите зърна до пристанищата в Западна Африка, а оттам износителите ги транспортират до пристанищата в Европа.

Транспортирне на какао

Какаовите зърна се закупуват от шепа международни търговци и преработватели на какао. Всички сертифицирани и несертифицирани зърна са натрупани на една и съща купчина, така че е невъзможно да ги различите. Западните шоколадови компании превръщат зърната в какаово масло, какаова маса и какао на прах и правят от това кувертюр (течен шоколад). 70% от цялото какао се обработва по този начин.

Кувертюрът се използва за направа на блокчета и други шоколадови изделия. Добавките, които производителите на шоколад добавят към кувертюра, като карамел и морска сол, са известни като овкусители. Вече готовият кувертюр се излива във форми и получените парчета накрая се увиват в страхотно изглеждащи опаковки.

Опакованите шоколади са готови за транспортиране до търговците на дребно.

Веригата за доставка на какао е оформена като пясъчен часовник. В единия край има милиони фермери, които произвеждат какао, в средата има няколко мултинационални компании, а в другия край има милиарди потребители на шоколад. Живота и бита на хората, които седят посредата е затруднен насилствено. Големите шоколадови компании искат да запазят цената, която плащат нечовешки ниска. Земеделските производители в Гана и Кот д’Ивоар получават цената на фермата за килограм и рядко се насърчават да работят по-професионално и да подобрят качеството на реколтата си.

Холандският журналист и продуцент Теун Ван де Кьокен променя света чрез традиционен бизнес

Сертифициране

Търговците и преработвателите на какао правят малка разлика между сертифицирано и несертифицирано какао. Всичко това е натрупано на една голяма купчина и се използва от западните шоколадови гиганти. Ако си купите шоколад, с етикет за сертифицирано какао, знайте, че някъде по света е закупено еквивалентното количество сертифицирани зърна, но не е задължително те да са точно във вашия шоколад.

От Tony Chocolonely смятат, че само издаването на сертификат на какаовите зърна не е достатъчно. Сертификационният етикет гарантира, че са изпълнени определени условия. Това е известно начало, но не е достатъчно. Сам по себе си сертификата не позволява на фермерите да живеят над прага на бедността и да осигуряват достойни доходи за семействата си.

Производителите на какао са в капана на бедността

Фактът, че фермерите получават ниска цена за какаото си, не е единственият проблем. Много от тях произвеждат само 30 до 40% от това, което биха могли. Те нямат необходимите знания или оборудване, за да подобрят производителността си. Старите дървета дават по-малко зърна, но не могат да си позволят да инвестират в нови. И дори да управляват стопанствата си по-професионално, пак не могат да избягат от капана на бедността. Защото дори с премиите (за сертифициране) хората не получават достатъчно пари. Капанът на бедността, в който са хванати, води директно до незаконен детски труд и съвременното робство.

Какво е модерното робство?

Всяка форма на принудителен труд или експлоатация на възрастни или деца – включително най-лошите форми на детски труд, които не са приемливи при никакви обстоятелства.

Детски труд във ферма за какао

В повечето случаи децата са принудени да работят далеч от семейството си и нямат възможност да спрат. Те също са отвлечени от трафиканти, отведени далеч от домовете им и принудени да работят във ферми за какао на непознати. Нито те, нито родителите им се възползват от парите, които „печелят“. Възрастните, които са жертви на лихвари нямат друг избор, освен да продължават да предават доходите си, за да изплатят невъзможно високи лихви, също се считат за част в съвременното робство. Така е на практика невъзможно за тях да изградят нормален живот.

Какво предлага Tony Chocolonely

През последните няколко години Tony’s Chocolonely се опитва да се пребори за каузата какао без роби. Към този момент от компанията са уверени, че това ще позволи на производителите на какао да печелят доходи. Това ще сложи край на съвременното робство и незаконния детски труд във фермите в Западна Африка.

Те вярват, че шоколадовите компании трябва да включат 5 основни принципа в отношенията си с производителите на какао и трябва да се прилагат заедно, за да се постигне промяна.

1. Проследими какаови зърна

Какаовите зърна на Тони (използвани както за какаова маса, така и за какаово масло) са напълно проследими и това ги прави уникални. Купуват ги директно от партньорски кооперации Kapatchiva, Ecojad, Socoopacdi и ECAM в Кот д’Ивоар и ABOCFA, Asetenapa и Asunafo в Гана. Адекватното планиране и точните оценки на количеството необходими зърна са много важни също. А, Tant’s Beantracker гарантира, че се знае точно кога се транспортират какаовите зърна и от коя кооперация идват.

Холандският журналист и продуцент Теун Ван де Кьокен променя света чрез традиционен бизнес

2. По-висока цена

Докато няма решение за прекомерно ниските цени на какаото, Tony Chocolonely преодоляват разликата между цената на фермата, която фермерът получава, и доходите, които той или тя трябва да спечели с т.нар „Премията Fairtrade“ и допълнителната „Премия на Тони“. Тези суми се определят в началото на какаовия сезон въз основа на минималната цена на фермата, определена от правителствата на Гана и Кот д’Ивоар. Те дават това финансово подпомагане по начин, по който земеделските производители, с които работят да получават референтна цена на доходите, което им дава възможност да осигуряват семейството си.

„Премията на Тони“ през сезон 2019/2020 е 350 долара за тон какао в Кот д’Ивоар и 335$ за тон какао в Гана. За Fairtrade са били отпуснати по 240$ на тон какао. През изминалия сезон 8.457 фермери са получили тези допълнителни суми.

Тези пари се усвояват под формата на директни плащания или в натура. Миналата година сумите варирали между 575$ за 1000 за килограм какао. За съжаление това обаче не е достатъчно фермерите да прескочат прага на бедността.

3. Силни фермери

Tony Chocolonely инвестират в кооперациите, с които работят, и съдействат за тяхното укрепване. Улесняват операциите и организацията на партньорските им компании, помагат им да създадат ангажираност и доверие сред фермерите. Силните кооперативи предлагат много ползи. Те могат да договарят по-добра цена при колективно закупуване на производствени ресурси. Фермерите, които не са членове на кооперация, често изпитват много повече трудности.

Холандският журналист и продуцент Теун Ван де Кьокен променя света чрез традиционен бизнес

4. Бизнес в дългосрочен план

Компанията на Тони работи с конкретни фермери поне 5 години. По този начин те знаят, че ще получат „Премията на Тони“ за реколтата си през следващите няколко години. Това им дава възможност да правят дългосрочни инвестиции във фермите си. Могат да си купят нови какаови растения за по-добра реколта или да инвестират в земеделско оборудване или обучение.

В резултат на дългосрочните отношения, фермерите вече са по-наясно с последиците от незаконния детски труд. Има проекти, които се занимават с проблеми като правата на земеделските производители, като системата за наблюдение (CLMRS), която проучва кооперациите и спомага за подобряване на условията на живот на хората.

В споразумението за сътрудничество с Tony Chocolonely има клауза за прозрачност. От компанията са на мнение, че е добре да се споделя споразумението им с други потенциални купувачи. Така те могат да договорят същия ангажимент и споразумения.

5. По-високо качество и производителност

Не само цената на какаото трябва да бъде по-висока, но и производството. Всеки трябва да поеме отговорността рецептата да работи. Добрият фермер, подкрепен от професионална кооперация, трябва да може да произвежда 800 килограма какао на хектар. Много ферми произвеждат само 30% до 40% от това. Това означава, че пропускат доходите си. Също така качеството на зърната често е лошо – много зърна дори не се изнасят.

„Премията на Тони“ насърчава фермерите да подобрят реколтата си. Когато фермите им стават по-печеливши, тяхната мотивация се увеличава. Това също им позволява да инвестират в производствени ресурси, като по-добър тор, в подрязване на дърветата си в точното време и засаждане на нови. Това повишава качеството на зърната и може да удвои производителността им.

Как може да помогне обикновеният потребител на тази кауза?

Проверявайте какво купувате: помолете шоколадовите компании да бъдат прозрачни, избирайте съзнателно да подписвате петиции, да подкрепяте кампании и да използвате вашата социална мрежа, за да изразите своята позиция. Търговците на дребно нека не пестят от цената, по-високата цена осигурява доходи за живот на фермера и настоявайте за проследяването на шоколадовите компании.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *