Почина създателят на първата аудиокасета в света – Лу Отенс

Почина създателят на първата аудиокасета в света - Лу Отенс

Лу Отенс, изобретател на касетата и пионер на CD, е починал на 94-годишна възраст в дома си в Дуйзел в Брабант в събота 06.03.2021г, съобщават холандските медии.

Кратка биография

Отенс е роден в Белингулд на 21 юни 1926 г. Още от ранна възраст проявява интерес към технологиите. През тийнейджърските си години, по време на Втората световна война, той изобретил радио, което използвал, за да слуша тайно предаванията на Radio Oranje. За да избегне нацистките заглушители, Отенс дори конструира радиото с примитивна насочена антена.

След войната Отенс започва да посещава Технологичния университет в Делфт, където учи машинно инженерство. Докато посещава университета, Отенс работи на непълно работно време като техник във фабрика за рентгенови технологии. Завършва през 1952 г. и същата година започва работа за Philips.

Почина създателят на първата аудиокасета в света - Лу Отенс

Осем години по-късно той става ръководител на наскоро въведения отдел за разработка на продукти на фирмата. В рамките на една година той и екипът му разработили първия преносим магнетофон, от който били продадени над един милион бройки.

Две години по-късно, той преработва революционно старата система от макари с лента, като изобретява касетата. „Дразнех се от непохватната, неприветлива за потребителите система от макари до барабани, това е“, казва Отенс по-късно.

Новият носител трябвало да е достатъчно малък, за да се побере в джоба на сакото му. Поради тази причина, той направил дървен модел, за да определи идеалния размер.

Първата касета

Компакт-касета (аудиокасета или просто касета) е вид носител на информация на магнитна лента. През втората половина на XX век това е един от най-разпространените носители на звукозапис. На нея може да се записват както аналогов сигнал – музика и говор, така и данни – цифров сигнал.

Почина създателят на първата аудиокасета в света - Лу Отенс

Първата касета с пластмасова обвивка е създадена през 1963 г., като е била представена на електронен панаир, носещ лозунга „по-малка от кутия цигари!“ Лентите били бързо копирани от японците, но в различни формати. Отенс успял да сключи сделка със Sony, за да използват патентования от Philips механизъм, за да представи стандартна касета, която след това била пусната в световен мащаб.

Продуктът предизвикал истински фурор. Над 100 милиарда са продадени по целия свят. Ottens продължил да разработва компактдиска, който отново се превърнал в стандарт за Sony-Philips и бройките на продадените дискове скочили над 200 милиарда.

Почина създателят на първата аудиокасета в света - Лу Отенс

През 1986 г. Отенс се пенсионира, но често са го питали дали се гордее със своите изобретения, които позволяват на милиони да имат достъп до музика. До последно той недвусмислено подчертавал, че и двете изобретения са екипни усилия.

Най-голямото му съжаление било, че Sony, а не Philips, изобрети това, което самият той смятал за идеалното приложение за касетата – Walkman. „Това все още боли“, казал той в интервю.

Съмнителен относно неотдавнашното възраждане на касетата, Отенс споделил, че „нищо не може да победи звука на CD“.