Photoshop урок: Дизайн на типографски портрет

Photoshop урок: Дизайн на типографски портрет

В този урок по дизайн ще Ви покажем как да създадете лесен типографски портрет във Photoshop. За да постигнем този ефект, ще използваме Displace filter и някои режими на слоевете. Целият процес е много прост, но може да Ви отнеме време да добавите текста и елементите, но след това всичко е много лесно.

Нека да започваме със стъпките за създаване на типографски портрет.

Стъпка 1

Отворете Photoshop и създайте нов документ. В нашия случай 2400х1350 пиксела. След което вкарайте снимка по Ваш избор.

Сниката която използвам може да изтеглите тук.

Тъй като има фон, го премахваме.

Урок по Photoshop: Създаване на типографски портрет. Премахване на фона от снимката

Стъпка 2

Дублирайте слоя и след това Image>Adjustment>Desaturate. Така получавате черно бяла снимка. След това запазете снимката като PSD, иначе няма да работи Displace фълтърът. Файлът съдържа само един слой.

Урок по Photoshop: Дублиране на слоя и задаване опцията Desatured на снимката

Стъпка 3

С помощта на Horizontal Type Tool (T) направете кутия и започнете да добавяте текст. Идеята е да се заиграем с текста. Поиграйте си с линиите и височината на редовете, намалете я, за да може да се застъпват. Обърнете внимание текста да не излиза от самия документ. За вас няма проблем но ако е така филтърът, които използваме няма да заработи правилно.

Също така направете някои думи по-големи и удебелени, както е показано на картинката. Думите, върху които искате да акцентирате, ги сложете самостоятелно най-отгоре. Променяйте наклона, големината на буквите, подравняването и др.

Урок по Photoshop: Използвайте инструмента Horizontal type tool и добавете текст
Урок по Photoshop: Horizontal type tool и добавяне на текст
Урок по Photoshop: Инструмент Horizontal type tool и добавяне на текст
Урок по Photoshop: Инструмент Horizontal type tool

Стъпка 4

За всеки слой, отидете на Layer>Layer Style>Drop Shadow. Използвайте Multiply за Blend Mode, черен цвят, 90º за ъгъл и 5 пиксела за Distance, Spread и Size.

След като сте готови с текста, обединете го в една група. Отидете на Layer>Merge Layer. След което дублирайте слоя и изберете Filter>Blur>Gaussian Blur. Използвайте 10 пиксела за радиус. Този размазан слой трябва да стои под оригиналния. Идеята е, да се добави переспектива в текста, за това използваме и сянка.

Можете да дублирате и оригиналния текст и да го преместите малко в някоя от четирите посоки. Така ще добавите още повече триизмерност.

Урок по Photoshop: Сливане на слоевете

 Стъпка 5

Маркирайте всички слоеве със текст и изберете Layer>Merge Layer, за да се получи един слой. Докато е селектиран слоя отидете на Filter>Distort>Displace. Появява се диалогова кутия Displace. Въведете 15 за Horizontal Scale и 15 за Vertical Scale, Tile за Displasement map, Repead Edge Pizel за Undefined Areas. След натискане на ОК, ще се отвори диалогова кутия, в която трябва да изберете PSD файла, който създадохме на стъпка 2.

Филтърът ще размести текстовия слой, базиран на чернобялата снимка, която използвахме – черните тонове ще бъдат по вдлъбнати, а белите изпъкнали. Ако текста излиза от документи, вие не го виждате, но филтъра го използва и независимо от това прилага филтъра върху текста и така ще се размести по начин които не желаете.

Урок по Photoshop: Horizontal и Vertical scales

Стъпка 6

Сложете слоя със снимката над слоя с текста, сменете режима на Light Burn.

Урок по Photoshop: Смяна на режима на Light Burn

Стъпка 7

В момента снимката има твърде много детайли, за това отиваме на Filter>Gaussian blur. В нашия случай използваме 4 пиксела за Radius.

Урок по Photoshop: Изберете Filter > Noise > Dust & Scratches

Стъпка 8

С помощта на маска, скрийте текстовия слой, който не е върху лицето на човека.

Урок по Photoshop: Използване на създадената маска

Стъпка 9

За да изпъкнат думите, на които искате да наблегнете, създайте най-отгоре слой LEVELS(Ctrl + L). Засилете малко контраста, като преплъзнете бялата стрелка на ляво. След което сложете черна маска на този слой. След което с четка с бял цвят минете върху думите, които искате да изпъкват.

Ако използвате черно бяла снимка и искате по различен резултат, може да добавите Hue/Saturation, както сме използвали на нашия пример.

Урок по Photoshop: Използвайте Levels, за да засилите контраста

Поздравления

По желание, може да намалите наситеността на цветовете от Hue/Saturation и както споменах, може да добавите още текст и дори различни символи.

Опитайте различни начини да постигнете този ефект, този метод е един от най-лесните, но трябва да внимавате в стъпките, иначе няма да изглежда толкова добре колкото очакваме.

Урок по Photoshop: Типографски портрет - Финален резултат

В зависимост каква снимка се използва, може да получим доста интересни ефекти.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *