Да уловиш момента

„Роки“ – филмът „изстрелял“ Слай на върха


През далечната 1975 година в град Филаделфия, един все още непознат на филмовия свят мъж написва сценарий, който преобръща целия му живот. Само няколко месеца преди предстоящата премиерата на “Creed II”, историята за синa на Аполо Крийд (герой от филма „Роки“), хвърляме поглед назад, върху това как се е родила идеята за несломимият и борбен образ на Роки.

Да уловиш момента

Мохамед Али и Чък Уепнър


Да уловиш момента

Датата е 24 март, годината 1975, мястото – едно малко градче в щата Охайо, когато световният шампион по бокс Мохамед Али излиза на ринга срещу непознатия за повечето хора, до този момент, Чък Уепнър (с прякор -“The Bayonne Bleeder “). Към този момент, Али бил смятан за непобедим. Само че както в живота, така и в бокса, никога не трябва да подценяваш противника си. След 14 рунда ожесточена битка, Али слага край на мача с нок-аут в последните секунди на 15-тия рунд. Въпреки победата си, никой не можел да повярва, че великият Мохамед Али почти позволил на някого да му отнеме титлата – никой, дори и младият Силвестър Сталоун, който стоял само на метри от ринга.

Три дни по-късно…


Да уловиш момента

Под силното влияние на видяното, Слай прекарва следващите три дни в писане, но не на какво да е, а на сценария за „Роки“. Той създава образа на един скромен, тих и доблестен мъж, чиито добродетели са несломим дух, борбеност и упоритост. Така, само три дни след мача, Слай вече имал готов и завършен сценарий, който разпространил до десетки филмови студия. Първи се отзовали Юнайтед Артистс (United Artists). Какво било тяхното предложение ли? Сумата от $300,000 (над 1 милион долара днес), но при едно условие, Сталоун не трябвало да играе главната роля. Към този момент, Слай нямал почти никакъв опит в киното, имал само някакви си $106 в банковата си сметка, дори се наложило да продаде кучето си, тъй като не можел да се грижи за него. Пробиването му в Холивуд не било лесно, говорният му дефект и фактът, че по нищо не приличал на класическите холивудски звезди, го възпрепятствали сериозно от каквито и да било успехи в света на киното. Но той бил сигурен, че звездата му все някога ще изгрее, и този път той знаел, че пред него се е разкрила невероятна възможност. Сталоун отказал предложението за $300,000 и заявил, че сценарият се продава само ако той е в главната роля. UA се съгласяват и снимките на първия филм от поредицата започнали.

Най-добър филм на годината


Да уловиш момента

Година по-късно филмът тръгва по екраните и предизвиква реакция, която никой до този момент не очаквал. „Роки“ завладява сърцата на хиляди хора по цял свят и бързо се превръща в любим за тях герой. Да, герой, за хората Роки е точно това. Филмът предизвиква фурор не само сред кино любителите, но и сред филмовите критици. С бюджет от едва $1,1 милиона, успява да донесе $225 милиона приходи. Невиждан финансов успех, но това не е всичко. Филмът успява да си спечели 10 номинации Оскар, от които печели три награди, включително и тази за лента на годината. За знаменитата си роля, Слай получил скромните $23,000, които му донесли възможността да откупи обратно своето куче, порода булмастиф. Въпреки че го продал за едва $40, откупната цена вече била $15 000. Но кой може да сложи цена на най-добрия приятел на човека?

Завинаги в историята


В последвалите години имахме възможността да проследим живота на Роки Балбоа в 5 продължения до 2006 година. Хиляди фенове на различни възрасти се изкачват по емблематичните стълби на Музея на изкуството във Филаделфия, за да изживеят един миг от живота си като любимия си герой – Роки. Голяма част от успеха на филма се дължи в истинността на Роки, той може да накара всеки да повярва, че успехът се крие в това чисто и просто никога да не се предаваш. Точно тази автентичност е успяла да съчетае любовта на публиката и критичното око на филмовите академии, правейки „Роки“ един от най-успешните и култови филми снимани някога.

Да уловиш момента