в категория Забавно

Освен да привличат внимание, табелите дават и известно обещание на хората, които ги четат. Дори когато представляват една обикновена бяла дъска с 4-5 простичко изписани думи, те могат да останат магнетични с десетилетия. Това обаче се случва само когато те дадат на хората това, което са очаквали, независимо дали става въпрос за забавление, пътуване или цял нов живот.

 

5. Мулен Руж

Легендарни табели по света - Мулен Руж Легендарното кабаре “Мулен Руж” отваря врати на 6 октомври 1889-а – годината, в която се провежда световното изложение в Париж и завършва строителството на Айфеловата кула. Основателите на кабарето Жозеф Олер и Шарл Зидлер искали с начинанието си да разширят границите на развлекателния район Монмартр. Още в самото начало, мястото се свързва с хората на изкуството. Името на кабарето идва от емблематичната червена мелница, дело на дизайнера Леон-Адолф Вилет. Афишите за представленията пък рисува самият Тулуз-Лотрек. С годините, Мулен Руж добива световна слава и се превръща в един от символите на Париж.  Кабарето е известно като родното място на танца кан-кан, както и на други забавления за пълнолетни ценители на женската красота. Цената на най-евтиния билет за уникалните шоу програми днес е 80 евро, а тази за най-хубавите места достига 400 евро. Затова много от туристите предпочитат просто да се снимат с легендарната табела. Нейният чар обаче е в пълния си блясък през нощта, когато секнат дневният шум и натоварения трафик в района.

 

Легендарни табели по света - Мулен Руж от неон

 

6. Ел Ей Екс

 

Легендарни табели по света - обемните букви LAX

Огромен надпис LAX наред с 15 гигантски светещи пилона посреща и изпраща пътниците на летище Лос Анджелис, което е едно от най-натоварените на планетата.  Сътворени от компания Селбърт Пъркинс Дизайн колони и високите 10 метра букви са първата атракция за пристигащите в града пасажери. Те са инсталирани през август 2000 година, като цената им е близо 15 милиона долара. Нощем, осветените отвътре пилони, които менят цветовете си, представяйки мултикултурния характер на Ел Ей, могат да бъдат забелязани от километър разстояние.  Буквите са поставени по диагонал една спрямо друга, като създават илюзия за обем. Всъщност буквата „Х” няма някакво отделно значение. Първоначално американските летища ползвали съкращения от два знака, като тогава аеропортът носел само инициалите LA. С разрастването на авиационната индустрия, обаче били въведени трибуквени означения и просто бил добавен един хикс. През 2006 пилоните са оборудвани с модерно и по-икономично LED осветление.

Легендарни табели по света - Светещи обемни букви LAX

 

7. Чекпойнт Чарли

 

Легендарни табели по света - табела в Берлин Бариерата на граничен пункт „С” по-известен като Чекпойнт Чарли е поставена от американците в началото на Студената война. Тя разделя американския сектор в германската столица от източен Берлин, който е окупиран от руснаците.  На мястото е поставена и табела, която предупреждава на 4 езика хората, че напускат свободната територия. Този знак в същото време примамва мнозина да прекосят строго пазената от червената армия граница. Днес тази табела със съвсем прост чернобял дизайн е сред най-популярните атракции на Берлин и е винаги отрупана с туристи. Историята присъства навсякъде около нея. Съвсем наблизо има и музей, който е събрал невероятните истории на хората от Източен Берлин, рискували живота си, за да избягат от властта на комунистическия режим.

 

Легендарни табели по света - Checkpoint charlie

 

8. Love

 

Легендарни табели по света - Обемни букви LOVEОригиналният дизайн на тази скулптура е създаден от американския художник Робърт Индиана през 1964 година като първо е отпечатан на партида коледни картички. Няколко години по-късно авторът извайва и оригиналната триизмерна версия от стомана, която от 1970 година насам е в постоянната експозиция на Музея на изкуствата в Индианаполис, САЩ. На по-голяма популярност, обаче се радват две копия на творбата, първото разположено на кръстовището на 6-то авеню и 55-та улица в Ню Йорк, а другото – в парка Love във Филаделфия. Освен на английски по света са изработени и няколко чуждоезични версии – на италиански, испански, китайски и иврит. Творбата на Индиана вдъхновява и множество млади художници, които изписват свои думички в подобен стил. Рок банди като Рейдж агейнст дъ машийн и Уейзис ползват дизайна за обложките на свои дискове. Знакът LOVE е и сред неофициалните символи на скейт културата, тъй като едноименният парк във Филаделфия е знаково място за любителите на дъската.

 

Естествено към тази класация могат да се добавят още много популярни знаци, като арката на Рино „най-големият малък град в света” или рекламните стени на лондонския площад Пикадили. Историята на известните табели обаче е история в развитие и навярно предстои тепърва да видим издигането на легенди от стомана, винил и неон.

Легендарни табели по света - Обемни букви LOVE в Ню Йорк

Роси Атанасова
Роси Атанасова
Роси Атанасова е копирайтър в de-sign. Създава, редактира и оптимизира статии за сайтове. Любими занимания: сърфиране в интернет, разходки сред природата, спортуване за здраве, музика и филми. В свободното си време ходи на кино или театър с приятели. Търси развитие във всяко начинание и се стреми да реализира мечтите си. Следва максимата: Силата на словото се състои в умението да се изрази много с малко думи.
Recent Posts

Остави коментар

legendarni_tabeli_230_214Cinematograph-final