в категория Забавно

Какво е значението на голите женски гърди и кой древен египетски знак се използва от властите в САЩ? Това ще научите от втората част на Изкуството на пропагандата – класацията на най-популярните политически символи.

 

6. Петолъчка

Изкуството на пропагандата - червената звезда -символ на комунистическто движениеЧервената звезда или петолъчката е символ на Комунистическото движение. Лъчите ѝ символизират 5-те континента и глобалната солидарност на работниците. Звездата е и военен символ, червената петолъчка е емблема на Червената армия от 1920-а година. Тя е изобразена върху почти всички знамена и гербове на СССР както и на други държави с комунистическа власт. Когато говорим за петолъчки обаче задължително трябва да се отличи тази, която десетилетия се извисяваше над Партийния дом в София. Дори след като беше премахната с хеликоптер на 4 октомври 1990 г, полемиката около нея не стихна. Тя е била сериозно техническо постижение. Диаметърът ѝ е 3 метра. Лампи с мощност 3700 вата денонощно са озарявали петолъчката, като е имало специална охладителна система срещу прегряване. Твърди се, че петолъчката била изработена от рубин, макар това да не е доказано. След свалянето ѝ се появиха всякакви слухове. Най-грандиозният от тях бе, че с нея е платен външният дълг на България. Други пък твърдят, че е била върната в Русия. В крайна сметка след години забвение червената звезда бе изложена в Музея на социалистическото изкуство. Това обаче не задоволи любителите на конспирации, тъй като се оказа, че е имало поне две такива петолъчки.

 

Първообразът на петолъчката – пентаграмът се появява първоначално 4000 г. пр. н. е. в Месопотамия. В египетските гробници небето се обозначавало с пентаграм. Той е използван като символ от Питагорейците за техният таен орден. Използването на Пентаграма датира от дълбока древност. Според западната традиция символизира съвкупността от пет елемeнта: Земя, Вода, Огън, Въздух, Дух.

Изкуството на пропагандата - червената звезда -символ на комунистическто движение (2)

 

7. Голи гърди

Изкуството на пропагандата - женските гърди -символ на свободата в УкрайнаОще от Йожен Дьолакроа насам голите женски гърди са сред символите на свободата. Идеята бива възприета и от феминистките, които демонстративно горят сутиените си – символ на мъжката доминация. В днешно време, една украинска неправителствена организация издига символа на голите гърди на друго ниво. Става въпрос за женското движение Фемен”, чийто активистки провеждат демонстрации без дрехи. Главните им мишени са украински политици и институции, както и чуждестранни лидери. „Ние не спим с джуджета от Кремъл“, заявиха активистките от „Фемен“ при посещението на руския премиер Путин в родината им. Секс скандалите около Силвио Берлускони и Доминик Строс-Кан също провокираха протести от страна на красавиците.„ Гърдите ни са нашето оръжие и властта се страхува от него. Така ние

привличаме максимално внимание върху даден проблем“, казват демонстрантките. Дръзките им изпълнения обаче често завършват с арести и дори присъди. Но това не ги плаши. Те вече са толкова популярни, че обмислят създаването на собствена политическа партия и участие на парламентарни избори. Чичолина бе депутат, значи и те имат шанс.

Изкуството на пропагандата - женските гърди -символ на свободата в Украйна (2)

 

8. Знакът на мира

Изкуството на пропагандата - червената звезда -символ на мираТози популярен символ се появява през 1958 година. Тогава британският дизайнер на платове Джералд Холтъм си поставя за цел да създаде знак на движението срещу атомните оръжия. Поводът бил планираният протестен марш на активисти от Лондон до отдалечения на 52 мили ядрен комплекс в Алдерместън. Именно тогава, символът бил използван за първи път. Какво точно представлява той? Всъщност Холтъм създал символа като комбинирал знаците с флагове от семафори – азбучна система където се развяват флагове за да се укажат различни букви. Тази система се използвала през 19-ти век, за да се предава информация между кораби от дистанция. Холтъм използвал сигналите за буквите “N” за ядрено (nuclear) и “D” за разоръжаване (disarmament), като ги поставил в кръг. Символът всъщност означава ядрено разоръжаване. През 1960-а знакът на мира навлиза и в САЩ благодарение на британеца Филип Алтбах, първокурсник в Университета в Чикаго. Скоро и хипи движението възприело символа.

Изкуството на пропагандата - символ на мира (2)

Така 1970, знакът вече бил известен по целия свят и използван от пацифистите. Някои виждат в него обаче съвсем друга символика, като твърдят че символът произлиза от т. нар. кръст на Нерон, който всъщност има анти християнско значение.

 

9. Око

Изкуството на пропагандата - символ на властта в Египет Окото е много древен символ. Изключително популярна е версията на символа идваща от Древен Египет. Още тогава, Окото на бог Ра се приема за символ на силата и властта на фараона. По-късно, знакът се приема и в християнските изображения. Всевиждащото око Божие навлиза в западното изкуство в средновековието и става особено популярен мотив в барока през 17 век. Символът може да бъде видян в икони от български автори. В християнската версия, окото е поставено в средата на триъгълник, който символизира един Бог в три Лица (Света Троица). Символът е познат още и като окото на провидението. Той може да бъде видян и върху Държавния печат на САЩ, както и на доларовите банкноти. Първата версия на изображението се възлага на американския художник и философ Пиер Еужен дьо Симитиер. Крайният проект на Чарз Томпсън е одобрен от Конгреса на САЩ през 1782 г. Мнозина изследователи на тайните общества са на мнение, че този символ на САЩ е свързан с масоните и илюминатите, които действително го използват като свой символ, но го възприемат години по-късно.

Изкуството на пропагандата - символ на властта в Египет

 

10. Че Гевара

Изкуството на пропагандата - Че ГевараОценките на личността на Ернесто Че Гевара в съвременния свят са все още изпълнени с противоречия. Несъмнено обаче, той един от символите на ХХ век. Неговият лик става изключително популярен, благодарение на портрета, направен от кубинския фотограф Алберто Корда през 1960 год. Интерпретации на тази снимка са направени от редица модерни художници – Джим Фицпатрик например отпечатва първите плакати през 1968 година, Анди Уорхол също ползва образа на Че в творбите си, което също допринася за разпространението му. Днес това е една от най-популярните фотографии. Тя може да се види на тениски и шапки, запалки, табакери, знамена, плакати, графити и т.н. Образът на Че се приема като символ на борбата за справедливост и независимост, на порива за промяна на закостенелите обществени норми и политически институции. За няколко поколения, той е символ на непрестанното противопоставяне срещу диктаторите в страните от Латинска Америка и Африка и на борбата за социално равенство. Че е идеал за всеки революционер романтик и името му е синоним на бунтарски дух.

 

Изкуството на пропагандата - Че Гевара графит и тениска

Роси Атанасова
Роси Атанасова
Роси Атанасова е копирайтър в de-sign. Създава, редактира и оптимизира статии за сайтове. Любими занимания: сърфиране в интернет, разходки сред природата, спортуване за здраве, музика и филми. В свободното си време ходи на кино или театър с приятели. Търси развитие във всяко начинание и се стреми да реализира мечтите си. Следва максимата: Силата на словото се състои в умението да се изрази много с малко думи.
Recent Posts

Остави коментар

propaganda_1_featreklamni_torbichki_feat