в категория Дизайн

Когато дизайнът на химикалка може да спаси човешки живот

химикал Bic

Тези химикалки са познати на всички. Но малко хора знаят защо капачката им изглежда по този начин.

През 1991 г. компанията BIC променя дизайна, който всъщност остава напълно незабелязан – в горната част на капачката на химикалите Cristal Pen се появява малък отвор.

Много хора не обръщат никакво внимание на това. В същото време дизайнерското решение спасява живота на много деца. Животът на повече от 100 деца, за да бъдем точни и на няколко възрастни годишно.

дизайн на bic cristal pen

Както всички знаем малките деца обичат да си играят с различни предмети, повечето от които съдържат дребни частици. Особено децата под 3 годишна възраст, които се опитват да набутат всичко в устата си. Възрастните също имат навика да дъвчат капачката на химикалката когато се опитват да се съсредоточат или просто когато са изнервени. Именно поради тази причина капачката може много бързо да попадне в трахеята и да предизвика задушаване.

картина от капачки на химикал

Това може да бъде избегнато благодарение на малкия отвор върху капачката, който помага на човек да получи необходимата доза кислород преди линейката да пристигне. Иновацията на BIC бе подкрепена от почти всички известни марки на химикалки.

“Добрият дизайн се забелязва веднага. Страхотният дизайн е невидим.” – в случая, този цитат е от голямо значение.

Мария Георгиева
Мария Георгиева
Копирайтър в De-sign.bg. Пише за арт, фотография и интересните неща от света на изкуството. Вдъхновява се от всичко, което излиза извън рамките на общоприетите и обикновени неща. Стреми се да представя различния мироглед.
Recent Posts

Остави коментар

google знае всичко за васМарк Зукърбърг